latinica  ћирилица
16/06/2021 |  10:01 | Аутор: СРНА

Иветић: Усвојити измјене, да Срби коначно постану конститутивни

Одборник у Скупштини Посавског кантона Дамир Иветић позвао је кантоналну Владу да сутра усвоји припремљене измјене Устава, што је оцијенио као велики корак ка томе да Срби постану конститутиван народ у овом кантону.
Дамир Иветић - Фото: СРНА
Дамир ИветићФото: СРНА

- Очекујемо да Срби коначно буду конститутивни на цијелој територији БиХ. Конститутивост само на папиру не значи пуно, али то повлачи друге бенефите да се отвори могућност запошљавања Срба у Посавском кантону али и да бар једно министарство припадне Србима - рекао је Иветић за Срну.

Иветић, који је и предсједник Општинског одбора СНСД-а Оџак, каже да би конститутивност Срба у Посавском кантону омогућила и дјеци српске националности изучавање матерњег језика и ћирилице.

Он је нагласио да би тим измјенама Устава у школама у Посавском кантону први пут било омогућено изучавања ћирилице, чега до сада није било.

- На крају школске године дјеци се само преда документ да се изјасне који су језик изучавали. Моје дијете се до сада изјашњавало да је изучавало хрватски језик, што је за једног родитеља Србина поражавајуће и понижавајуће - истиче Иветић.

Он подсјећа да је било неколико неуспјешних покушаја промјена Устава који датирају још из 1996. године и који, осим што не познају Србе као конститутивни народ, имају низ нелогичности.

Иветић је изразио захвалност СНСД-у и ХДЗ-у БиХ што су довели до овог корака ка остваривању конститутивности за Србе у Посавском, али и у Херцеговачко-неретванском кантону.

Промјене одредаба Устава у Посавском, и још неким кантонима, прије неког времена наложио је Уставни суд Федерације БиХ.