latinica  ћирилица
16/06/2021 |  11:22 ⇒ 11:24 | Аутор: СРНА

Авганистанци оптужени за кријумачење миграната

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против држављана Авганистана Камрана Закила и Дарвиша Заинулаха због кријумчарења миграната из Србије у БиХ.
Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Тужилаштво БиХФото: РТРС

Оптужени се терете да су, дјелујући заједнички и у договору ради остваривања незаконите имовинске користи, организовали, омогућили и лично учествовали у кријумчарењу веће групе илегалних миграната из Србије на територију БиХ преко водене границе на ријеци Дрини, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

У оптужници се наводи да су држављани Авганистана 23. априла на подручју Козлука у ноћним часовима превезли чамцем 11 илегалних миграната са подручја Србије у БиХ, након чега су их открили и ухапсили припадници Граничне полиције БиХ.

У групи илегалних миграната били су држављани Пакистана, Авганистана, Судана, Еритреје и Тогоа, који нису посједовали документе за законит улазак и боравак у БиХ, а који су предати на даље поступање Служби за послове са странцима БиХ.

Оптужени се терете да су превозили кријумчарена лица у БиХ на начин којим се угрожава њихов живот и безбједност, чиме су починили кривично дјело кријумчарења лица.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.