latinica  ћирилица
16/06/2021 |  11:26 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Посао за 230 припадника борачких категорија из Фоче, Чајнича и Рудог (ВИДЕО)

230 припадника борачких категорија из Фоче, Чајнича и Рудог, потписали су уговор са Заводом за запошљавање Републике Српске о коришћењу новца кроз пројекат "Заједно до посла". И док неке општине очекују нове пројекте, неке нису успјеле ни да обраде податке за актуелни пројекат. До сада је обрађено око 2.200 захтјева и они су исплаћени.
Вујичић у Фочи - Фото: РТРС
Вујичић у ФочиФото: РТРС

Међу 105 лица који су потписали уговор је и демобилисани борац Бранислав Паприца из Војиновића код Тјентишта.

- Десет хиљада марака искористићу за развој пољопривредог газдинства - рекао је Паприца.

Међу корисницима пројекта Заједно до посла и занатлије.

- Значиће ми много јер је била ова криза. Многе фирме су се угасиле и ово је добра помоћ Владе и нашег Завода - каже Иван Лаловац електричар из Фоче.

Уговоре су потписали и директори предузећа из приватног и јавног сектора.

- Овај пут ће бити запослена два радника преко 40 година, а моја сарадња са Заводом је врло успјешна - навео је Васо Благојевић директор "Фалкон" д.о.о. Фоча.

Миомир Бојат директор Предузећа за водовод и канализацију Извор из Фоче истакао је да се уговор односи на једног демобилисаног борца и једну вишечлану породицу одакле ће бити запослено једно дијете погинулог борца.

Из Завода за запошљавање истичу да је била велика заинтересованост за овај пројекат.

- Карактеристике овог пројекта су што смо издвојили већа средства за демобилисане борце. До сада смо давали од седам до осам хиљада марака. Повећали смо на 10 хиљада тако да је то био разлог што је било веће интересоивање и Влада је обезбиједила додатна средства - нагласио је Мирослав Вујичић директор Завода за запошљавање Републике Српске.

Предато је око 14.000 захтјева. Исплату новца успорава неефикасност појединих локалних заједница, тврди премијер Радован Вишковић и апелује на све општинске управе да убрзају обраду захтјева како би Влада успјела да реализује пројекат планираном динамиком.

- Морам да изразим своје незадовољство озбиљним нерадом појединих локалних заједница које и мјесец и више дана нису у позицији да обраде све те податке и да доставе ресорном министарству до сада је обрађено негдје око 2.200 захтјева и ти захтјеви су исплаћени.

У Општини Фоча у плану је да заједно са Заводом реализују сличне пројекте које би и они суфинансирали.

- Ми смо заинтересовани да обезбиједимо у наредној години пакете бесповратне помоћи демобилисаним борцима нарочито оним који желе да се баве пољопривредом на својим имањима - рекао је Милан Вукадиновић начелник општине Фоча.

За пројекат "Заједно до посла" у Фочи, Чајничу и Рудом обезбијеђено је два милиона марака. У Чајничу су потписани уговори са 43, а у Рудом са 27 корисника.