latinica  ћирилица
16/06/2021 |  12:53 ⇒ 12:54 | Аутор: СРНА

Усвојена средњорочна стратегија управљања дугом

Савјет министара усвојио је данас Средњорочну стратегију управљања дугом БиХ за период 2020-2023. године и задужио Министарство финансија и трезора да приликом будућег спољног задуживања примјењује смјернице дефинисане овом стратегијом.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

У Стратегији се препоручује да се нови спољни кредити уговарају са дужим роком доспијећа и дужим грејс периодом, фиксним каматним стопама и у еврима гдје год услови кредитора то омогућавају, уз уважавање трошка финансирања.

Стратегија ће бити објављена на интернет страници Министарства финасија и трезора, саопштено је из Савјета министара.

Средњорочна стратегија презентује структуру дуга, процјену стања задужености, те дефинише циљеве управљања дугом и смјернице за достизање постављених циљева, а која се припрема на бази средњорочних стратегија управљања дугом Републике Српске, ФБиХ и Брчко дистрикта, укључујући и спољни дуг институција БиХ.

Основни циљ Стратегије је обезбјеђивање финансијских средстава за финансирање потреба БиХ, ентитета и Брчко дистрикта, уз прихватљиви ниво трошкова финансирања и ризика.

Додатни циљ представља развој домаћег тржишта хартија од вриједности, будући да развијено тржиште представља основни предуслов за ефикасно управљање дугом.

Одабрана стратегија управљања дугом обезбјеђује исте трошкове финансирања, уз мањи валутни ризик и уз прихватљиви ниво каматног и ризика рефинансирања у односу на тренутно стање, наводи се у саопштењу.

Савјет министара усвојио је Информацију о активностима на припреми БиХ за одржавање самита Берлинског процеса, који ће бити одржан 5. јула у Берлину.

С циљем обезбјеђивања правовременог и ефикасног учешћа БиХ у циклусу Берлинског процеса Савјет министара задужио је Министарство иностраних послова у Савјету министара да до 28. јуна спроведе све неопходне процедуре и затражи релевантна мишљења институција свих нивоа власти у БиХ о питању Споразума о слободи кретања и боравка са личном картом и Споразума о слободи кретања грађана трећих страна.

Министарство иностраних послова треба да до 28. јуна Савјету министара достави информацију о спроведеним активностима, те да покрене релевантну процедуру за прибављање сагласности Предсједништва БиХ за прихватање предложених докумената Самита у Берлину.

Министарство цивилних послова у Савјету министара задужено је да до 28. јуна спроведе све неопходне процедуре и затражи релевантна мишљења институција свих нивоа власти о питању Споразума о међусобном признавању стручних квалификација и Споразума о признавању академских квалификација.

Информацију о спроведеним активностима Министарство цивилних послова треба доставити Савјету министара до 28. јуна, те да покрене релевантну процедуру за прибављање сагласности Предсједништва БиХ за прихватање предложених докумената Самита у Берлину.

Министарство спољне трговине и економских односа задужено је да до 28. јуна у оквиру ресорне надлежности спроведе све неопходне процедуре и затражи мишљења институција свих нивоа власти о питању активности и докумената релевантних за Самит у Берлину и Акционог плана за Заједничко регионално тржиште за период 2021-2024. година.

Министарство иностраних послова, Министарство цивилних послова и Министарство спољне трговине и економских односа покренуће релевантне процедуре за прибављање сагласности Предсједништва БиХ за прихватање предложених докумената Самита у Берлину, наводи се у саопштењу.

Савјет министара задужује све надлежне институције БиХ и позива институције ентитета, кантона и Брчко дистрикта да, у складу са уставним надлежностима и законском процедуром, спроведу све неопходне активности у контексту Самита у Берлину и укључе се у пуном капацитету и дају допринос активностима које произилазе из Берлинског процеса.

На данашњој сједници Савјета министара у Сарајеву прихваћена је донацију којом је Србија обезбиједила БиХ, за потребе Тузланског кантона, 5.000 доза вакцина "астра зенека" против вируса корона, из "Ковакс" механизма, које ће бити испоручене сутра.

Министарство цивилних послова, као надлежна институција, одређено је за примаоца донације у име Савјета министара БиХ, а Приједлог споразума о донацији вакцина биће достављен Предсједништву БиХ у даљу процедуру.