latinica  ћирилица
16/06/2021 |  12:54 ⇒ 20:13 | Аутор: СРНА

Кошарац: Потребно усаглашавање прописа са ЕУ легислативом

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је данас да су прописи који се односе на збрињавање и управљање нуспроизводима животињског поријекла и животињским отпадом дјелимично усклађени са европским стандардима с обзиром да садрже процесно правне одредбе које се не могу уградити у правни систем БиХ.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

Кошарац каже да ће ове одредбе бити уграђене у прописе БиХ приступом земље у ЕУ.

- У суштини, прописи су струковно усклађени. Закон о ветеринарству БиХ само оквирно третира животињски отпад и налаже прописивање детаљнијих услова о начину третирања животињских отпадака, преради, те услове за објекте за прераду, транспорт и спаљивање, што је и постигнуто овим прописима - рекао је Кошарац на заједничкој сједници оба дома Парламентарне скупштине БиХ, одговарајући на питање посланика Нермина Мадрапе.

Кошарац је рекао да су ветеринарски систем и управљање отпадом у БиХ регулисани према надлежностима дефинисаним Уставом и законима, указујући да је ветеринарски систем у БиХ регулисан кроз три закона - Закон о ветеринарству, Закон о ветеринарству Републике Српске и Закон о ветеринарству у ФБиХ.

- Уређењем питања нуспроизвода животињског поријекла и животињског отпада у БиХ надлежна тијела се баве од 2011. године, када су, као предмет усклађивања са правном тековином ЕУ, донесени и први детаљни прописи из ове области, и то - Одлука о нуспроизводима животињског поријекла и њиховим производима који нису намијењени исхрани људи, која је усклађена са Уредбом Европског парламента и Савјета у степену у којем је било то могуће, с обзиром на процесно-правне одредбе које се нису могле уградити у правни систем БиХ - рекао је Кошарац.

Он је навео да је усвојен и Правилник о утврђивању ветеринарско-здравствених услова за одлагање, кориштење, сакупљање, превоз, идентификацију и сљедивост, регистрацију и одобравање погона, стављање на тржиште, увоз, транзит и извоз нуспроизвода животињског поријекла и њихових производа који нису намијењени исхрани, који је био предмет усклађивања са Уредбом Комисије.

Према његовим ријечима, као помоћ у спровођењу наведених прописа, те припреми и изради нових аката, ЕУ је у 2012. години финансирала пројекат "Техничка помоћ у области управљања нуспроизводима животињског поријекла и животињским отпадом у БиХ".

- Уз помоћ наведеног пројекта настала су два значајна документа Стратегија управљања нуспроизводима животињског поријекла и животињским отпадом у БиХ и Студија изводљивости управљања нуспроизводима животињског поријекла у БиХ - истакао је Кошарац.

Он је појаснио да се Стратегија бавила питањем управљања нуспроизводима животињског поријекла, односно животињским отпадом, што преддставља важно питање у области ветеринарства и области екологије, будући да је потенцијални ризик за избијање заразних болести.

С друге стране, Студија изводљивости управљања нуспроизводима животињског поријекла и животињским отпадом је производ процеса који је започео 2016. године успоставом радне групе за њену израду коју су сачињавали државни службеници из институција из сектора ветеринарства и екологије/заштите околине на свим нивоима власти у БиХ, те представници приватног сектора, односно субјеката у пословању с храном.

- Након завршеног пројекта, као наредни корак, Савјет министара је на 165. сједници одржаној 30. јануара 2019. године, усвојио Информацију о реализацији пројекта "Техничка помоћ у области управљања нуспроизводима животињског поријекла и животињским отпадом у БиХ", с циљем предузимања потребних корака надлежних органа за спровођење Стратегије и Студије изводљивости - навео је Кошарац.

Кошарац је рекао да се још чекају мишљења надлежних институција, а сходно Јединственим правилима за израду правних прописа у институцијама БиХ, ова одлука још није упућена Савјету министара на усвајање.