latinica  ћирилица
16/06/2021 |  13:09 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Дуже од четврт вијека 1. 650 српских породица у БиХ још тражи своје нестале (ВИДЕО)

И 26 година након рата у БиХ, 1. 600 српских породица још тражи своје нестале.
Округли сто породица несталих - Фото: РТРС
Округли сто породица несталихФото: РТРС

Од 5.400 несталих, пронађено је 3.800.

Процес тражења несталих је успорен и опструише се, поручено је на Округлом столу у Бијељини који су организовали Савез удружења породица заробљених и несталих лица Републике Српске са релевантним институцијама.

Тужилаштво БиХ требало би више да се укључи у овај процес, а њихови представници нису се ни одазвали позиву на скуп, као ни представници Министарства одбране у Савјету министара.

Ово је срамотно, сматрају породице несталих. Траже да се измијени и допуни Закон о несталим особама БиХ.

- Ми тражимо да се покрене Закон о несталима на нивоу БиХ јер ту има доста права за породице и жртве - изјавила је предсједница Савеза удружења породица заробљених и несталих лица Републике Српске Смиља Митровић.

- Питање несталих постало је политичко питање, а мора бити хуманитарно и кривично правно. Док политика не изађе из ове приче, овај процес неће кренути - рекао је Горан Крчмар из Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина и тражења несталих лица.

Република Српска је 2008. године пренијела надлежност на БиХ и овај поступак је практично заустављен.

- Морамо се окренути иновативним и алтернативним методама тражења несталих - изјавио је предсједавајући Института за нестала лица колегијума и директора инстиута за нестале БиХ Никола Перишић.