latinica  ћирилица
16/06/2021 |  13:11 | Аутор: СРНА

"Одређене посланичке иницијативе нису везане за надлежност Савјета министара"

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија указао је посланицима и делегатима током заједничке сједнице оба дома парламента БиХ да одређен број посланичких иницијатива није конкретно везан за надлежности заједничких институција или да у њима има елемената преноса надлежности.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

- Неки правници упозоравају на чињеницу да би те иницијативе требало да се потврде и у другом дому и онда иду пред Савјет министара - рекао је Тегелтија, одговарајући на делегатско питање Душанке Мајкић како ће се Савјет министра одредити према неуставним иницијативама посланика Представничког дома и који су механизми на располагању да се спријече овакве иницијативе.

Он је упозорио да је било многих иницијатива које нису биле у надлежности Савјета министара, те да је било и иницијатива које имају елементе преноса надлежности.

- Пракса је показала да када се то ради у само једном дому тешко добије подршку у другом дому. Док се не промијени пракса Савјет министара мора да ради као и до сада, да сваку иницијативу која дође из Представничког и Дома народа разматра, те задужи ресорна министарства и агенције да припреме законско рјешење или одлуку, у зависности од иницијативе - рекао је Тегелтија.

Он је нагласио да је 60 посланичких и делегатских иницијатива које су биле до сада велико оптерећење јер се односе на релативно мали број министарстава.

- Министарства тешко могу то да испуне, поготово у роковима који су јако кратки да се то оконча. Било која иницијатива да дође, ми ћемо је разматрати и о томе обавијестити овај парламент. Пуно драже би нам било да долазе иницијативе које су усаглашене у оба дома Парламентарне скупштине - рекао је Тегелтија.

Мајкићева је захвалила на одговору и истакла да се због великог броја иницијатива којим се затрпава Савјет министара остављају нереализоване оне иницијативе које би помогле поправљању институција у овој земљи.

У том контексту је Мајкићева подсјетила на своју иницијативу која се односи на анализу стања у мрежи дипломатско-конзуларних представништава Министарства иностраних послова са приједлогом мјера.

- Овај парламент нема снаге да се избори с тим. Три мјесеца је прошло, а још нема договора. У том смислу очекујем да Савјет министара наложи, а од предсједавајућег дома да се заложи да дођем до овог материјала - додала је Мајкићева.

Одговарајући на посланичко питање Дениса Звиздића у вези са иницијативом која се односи на припрему и достављање у парламентарну процедуру приједлога закона о спречавању говора мржње на интернету, Тегелтија је навео да израда једног оваквог закона, који представља лекс специјалис на Кривични закон БиХ и ентитета, није нешто што се може реализовати у кратком временском периоду.

Предсједавајући Савјета министара сматра да је постојећи законодавни оквир довољан за процесуирање радњи која имају обиљежја говора мржње и да је усвајање посебног лекс специјалиса непотребно.

- Тужиоци и судије радње за које ви тражите доношење посебног закона могу процесуирати у складу са одредбама Кривичног закона БиХ који се односи на кривично дјело изазивање националне, расне, вјерске мржње, раздора и нетрпељивости, а за које је предвиђена казна затвора и до 10 година - рекао је Тегелтија.

Он је подсјетио да је Звиздићева посланичка иницијатива разматрана крајем прошле године, те да су у вези с њом задужена надлежна министарства.

- Задужено је Министарство правде, да у сарадњи с Министарством комуникација и транспорта и Министарством за људска права и избјеглице поступају по овој иницијативи. До сада нисмо добили одговоре министарстава по овом питању, а став правника је да БиХ није потребан лекс специјалис - рекао је Тегелтија.

Он је навео да је у програму рада Савјета министара за 2021. годину предвиђено да се унутар Кривичног закона дефинише и кривично дјело везано за говор мржње.

Тегелтија је додао да је ситуација сада нешто другачија и да је парламент јуче изнио свој став, те да се очекује и став Дома народа када је по питању овај лекс специјалис.