latinica  ћирилица
16/06/2021 |  13:13 ⇒ 20:12 | Аутор: СРНА

Турковићева није порекла да функције дијели по жељи само одабраним

Министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић није данас порекла да је двојици запосленика у Министарству нудила да изаберу мјесто амбасадора у земљи у којој желе, јер су носиоци највиших ратних признања такозване Армије БиХ.
Бисера Турковић - Фото: РТРС
Бисера ТурковићФото: РТРС

Умјесто одговора на питање које јој је на заједничкој сједници оба дома парламента БиХ поставила посланик СНСД-а Сања Вулић, а које се тиче дискриминације Срба и Хрвата у Министарству иностраних послова, Турковићева је говорила о статистици, не покушавајући да оповргне наводе које је Вулићева навела у питању.

- Ми се не молимо истом Богу. Армија БиХ за мене није такозвана - рекла је Турковићева.

Вулићева је навела да је Турковићева 29. јула прошле године у кабинет примила двојицу запосленика Министарства на чијем је челу, за које је у званичном саоштењу навела да су носиоци највиших ратних признања такозване Армије БиХ, те да им је понудила да изаберу било коју амбасаду у свијету гдје желе да раде.

Она је у питању навела да су запосленици Министарства, којима је Турковићева нудила рад у некој амбасади, рекли да желе да остану у БиХ.

Вулићева је рекла на сједници да није добила одговор на питање које је поставила, те је подсјетила да је уз питање доставила и доказ за наводе да Турковићева функције дијели по жељи само одабраним.

Посланик ХДЗ-а Предраг Кожул тражио је да Турковићева појасни како је регулисан радно-правни статус особе именоване на позицију амбасадора БиХ у Чешкој, с обзиром на то да "није високообразована".

Турковићева је рекла да амбасадоре именује, поставља, опозива и разрјешава Предсједништво БиХ на приједлог чланова Предсједништва.

- /Амбасадор БиХ у Чешкој/ Мартина Млинаревић је запослена у Министарству прије мог мандата - рекла је Турковићева.

Кожул је појаснио да амбасадор у Прагу у оквиру службе обавља најсложеније послове, те да је неопходно да има седми степен образовања.

Он је подсјетио на Правилник Министарства у којем је јасно наведено да амбасадор у Прагу мора имати завршен факултет, те да Турковићева објашњења нису правно утемељена.