latinica  ћирилица
16/06/2021 |  13:28 ⇒ 20:13 | Аутор: СРНА

Цикотић: Федерална Влада уступила центре за мигранте "Блажуј" и "Ушивак"

Министар безбједности у Савјету министара Селмо Цикотић изјавио је данас да је Закон о странцима прописао да се оснивају мигрантски центри, центри за смјештај жртава трговине људима, као и друге установе специјализоване за прихват странаца, али да није прописано да је у процесу формирања привремених прихватних центара потребна одлука Савјета министара да се одређени објекат прогласи привременим прихватним центром.
Привремени прихватни центар за мигранте у Блажују - Фото: СРНА
Привремени прихватни центар за мигранте у БлажујуФото: СРНА

- Када се БиХ суочила са појачаним незаконитим уласком странаца на своју територију, за потребе спровођења Закона о странцима формирани су привремени прихватни центри за смјештај миграната, и то "Ушивак" и "Блажуј" - рекао је Цикотић на заједничкој сједници оба дома парламента БиХ, одговарајући на питање предсједавајућег Представничког дома Борјане Кришто на основу које одлуке су формирани ови центри.

Цикотић је навео да је Влада ФБиХ, одлуком о измјени одлуке о давању на кориштење некретнина над којима је носилац права управљања и кориштења федерално Министарство одбране, дала на кориштење без накнаде некретнине - касарну "Ушивак" у општини Хаџићи са припадајућим земљиштем.

- Дана 4. јула 2018. године Савјет министара за потребе Министарства безбједности и Служба за заједничке послове органа и тијела ФБиХ су закључили уговор о регулисању обавеза плаћања накнаде за комуналне услуге и одржавање инфраструктуре касарне "Ушивак" којим је уређено питање накнаде за комуналне услуге и одржавање инфраструктуре /утрошак електричне енергије, гријање, вода, телефон, одвоз отпада и других обавеза насталих кориштењем предметних објеката/. Овај уговор је ступио на снагу даном обостраног потписивања, а примјењује се од дана записничке примопредаје - појаснио је Цикотић.

Он је додао да је Савјет министара на сједници одржаној 5. новембра 2018. године прихватио информацију о примопредаји касарне "Ушивак" у Хаџићима коју је Савјету министара доставила комисија која је извршила примопредају ове касарне.

Према његовим ријечима, на сличан начин федерална Влада је донијела одлуку и о давању на кориштење касарне "Блажуј".

- Између Министарства безбједности, Службе за послове са странцима и Међународне организације за миграције потписан је меморандум о сарадњи о успостављању и функционисању привременог прихватног центра за смјештај миграната "Блажуј". Меморандумом је уређен начин сарадње и пружања међусобне помоћи у успостављању и функционисању овог привременог прихватног центра, што укључује и накнаду трошкова за комуналне услуге и одржавање инфраструктуре, као и трошкове смјештаја, исхране и медицинско збрињавање, те обезбјеђења имовине и лица овог привременог прихватног центра - рекао је Цикотић.

Према његовим ријечима, овим меморандумом Министарство безбједности је обавезано да Служби за послове са странцима преда на кориштење и координацију касарну "Блажуј" за смјештај миграната који се налазе на територији БиХ, док потреба за тим смјештајем траје.

Он је додао да је о стању у привременим прихватним центрима за смјештај миграната у објектима "Блажуј" и "Ушивак" Министарство безбједности редовно упознавало Савјет министара у мјесечним информацијама о стању у области миграција, које су након усвајања од Савјета министара достављане Предсједништву БиХ на разматрање.

- Напомињем да су Планом мјера и активности за ефикасно управљање мигрантском кризом у БиХ, који је Савјет министара усвојио на сједници одржаној 16. децембра прошле године, планиране и активности које се односе на функционисање привремених прихватних центара, међу којим су и привремени прихватни центри "Ушивак" и "Блажуј" - закључио је Цикотић.