latinica  ћирилица
16/06/2021 |  13:41 ⇒ 20:12 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Много је урађено на путу ка ЕУ, сарадња са НАТО у оквиру Програма реформи

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је данас да је БиХ урадила много на плану приближавања и чланства ЕУ и да је циљ да кандидатски статус добије до краја године, а да се сарадња са НАТО одвија у складу са документом Програм реформи у БиХ.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

- Наш циљ је да БиХ до краја ове године добије кандидатски статус и на том плану смо урадили све оно на шта смо се, крајем прошле године обавезали према Европској комисији везано за 14 кључних приоритета. Уколико не буде нових захтјева ЕУ према БиХ, можемо очекивати кандидатски статус, али морамо бити опрезни, будући да су критеријуми према БиХ, високо постављени и подложни честим промјенама, на које не можемо утицати - поручио је Тегелтија.

Одговарајући на заједничкој сједници оба дома Парламетарне скупштине БиХ на питање посланика Шемсудина Мехмедовића да ли је БиХ данас ближе или даље ЕУ и НАТО-у, Тегелтија је рекао да, нажалост, БиХ још нема кандидатски статус за чланство у ЕУ.

Он је навео да је, што се тиче приближавања ЕУ, Предсједништво БиХ на 11. сједници донијело закључак да ће с циљем убрзања процеса приступања БиХ ЕУ иницирати и водити реформу ради остваривања потребног степена усклађености са критеријима за чланство на основу реализације 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије.

Тегелтија је подсјетио и на своје многобројне састанке са европским званичницима на којима је било ријечи о европским интеграцијама БиХ.

Говорећи о НАТО, он је рекао да је чињеница да не постоји политичка сагласност о мјерама и активностима које би требала предузети БиХ, нити постоји сагласност о кретању БиХ према НАТО.

Штавише, постоје дијаметрално различита мишљења, додао је Тегелтија