latinica  ћирилица
16/06/2021 |  14:00 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

У УКЦ-у Српске распуштање ковид одјељења

Вирус корона посустаје, то показују бројке. Показује то и стање у највећој здравственој установи Српске гдје данас распуштају ковид одјељења.
Владо Ђајић - Фото: РТРС
Владо ЂајићФото: РТРС

- Данас са задовољством могу да кажем да пацијенти обољели од ковида, напуштају Централни медицински блок и ослобађамо такозвано Сјеверно крило које је одиграло најзначајнију улогу у спречавању и лијечењу ковид обољења гдје смо дневно прегледали преко 240 пацијената, гдје је око 400 пацијената дневно било на кисеонику и више од 80 пацијената на респиратору. То је један огроман посао и желим да се захвалим својим сарадницима, херојима данашњце, свим здравственим радницима - каже за АТВ директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић и додаје:

- Данас прелазимо на Инфективну клинику, реновирали смо и направили три пријемне амбуланте, ставили смо четири контејнера за тријажу и направили смо услове за нормалан рад за услове које нас очекују, а то је да не очекујемо више од 50 пацијената дневно и то можемо да збринемо у овој клиници-.

Ђајић каже да је епидемиолошка слика доста боља, али још није вријеме за опуштање.

- Имамо још 10 пацијената на респиратору и они остају у Централном блоку, а сви пацијенти, а и пријеми тракта напуштају Централни медицински блок, на срећу и пацијената, а и нас здравствених радника, а истовремено прелазимо на те хладне случајеве, тј. на пацијенте који нису могли да дођу на ред од ове тешке борбе са пандемијом. Увешћемо вјероватно и друге смјене за друге пацијенте и неке амбуланте, а циљ нам је да становништво има здравштвену заштиту на највишем могућем нивоу. Требамо се пазити и чувати и вакцинисати. Период иза нас је био тежак период, била је то једна борба свих нас. Имали смо тешке одлуке и са ове дистанце, морам да кажем да смо доносили генијалне одлуке и пружили грађанима Српске здравствену његу какву су имали мало гдје у свијету, у далеко богатијим државама. Није ништа недостајало - каже Ђајић.

Потврда о квалитетном раду дошла је и кроз објављивање радова у најпрестижнијим стручним часописима свијета, каже директор УКЦ-а.

- Колико смо добро радили, ми објављујемо радове у најпрестижнијим стручним часописима на свијету. Они су примљени са рецензијом еминентних стручњака и ја сам поносан на своје сарадника. Морам да кажем да сам ја аутор та два рада и први сам ставио у ковид одјељења такозвани "тилт" тест апарат, гдје смо испитивали оштећење аутономног нервног система код пацијаната послије ковида - каже Ђајић.