latinica  ћирилица
16/06/2021 |  14:38 | Аутор: СРНА

Мост код Градишке биће готов у мају 2022. године

Министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић изјавио је данас да је рок за изградњу моста преко ријеке Саве у Градишци 30. мај 2022. године.
Градња моста на Сави - Фото: РТРС
Градња моста на СавиФото: РТРС

Одговарајући на питање посланика Сњежане Новаковић Бурсаћ када се очекује завршетак радова, пуштање у рад и спајање са постојећим коридорима мостова преко ријеке Саве у Градишци и Свилају, Митровић је на заједничкој сједници оба дома парламента БиХ рекао да је изградња међудржавног моста преко ријеке Саве код Свилаја завршена у јуну прошле године.

Он је навео да укупна вриједност радова на изградњи моста и прилазних путева на локалитету Градишка износи 19.702.997 евра.

Митровић очекује да ће овај прелаз од надлежних европских институција добити сагласност за категорију интегрисаног граничног прелаза.

- Изградња моста преко ријеке Саве код Свилаја је заједнички пројекат БиХ и Хрватске, а реализован је на темељу Споразума између Савјета министара и Владе Хрватске о изградњи међудржавног моста преко ријеке Саве код Свилаја и прикључних граничних дионица аутоцесте на коридору 5Ц - подсјетио је Митровић.

Он је изнио и техничке детаље овог пројекта.

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија додао да је у току и финална изградња граничног прелаза, који би након тога требало да прође процес категоризације, што ће БиХ урадити у сарадњи са Хрватском, јер је то веома важно за привреду и грађане БиХ.

Он сматра да још неке граничне прелазе треба прекатегорисати.

Вриједност пројекта Свилај износи 23.359.528 евра.