latinica  ћирилица
16/06/2021 |  16:07 ⇒ 16:07 | Аутор: СРНА

Кошарац: ФБиХ кочи заштиту домаће производње

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је данас да приједлог одлуке о праћењу стања на тржишту пољопривредних и прехрамбених производа и мјерама за унапређење пољопривредне производње није добио подршку из Федерације БиХ.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

- То нису оне заштитне мјере, то су мјере које ће пратити како је дошло до поремећаја - појаснио је Кошарац и додао да је интенција била да ентитетска тијела заједно са произвођачима то питање каналишу према заједничком нивоу власти.

Кошарац је подсјетио и да је израђен и у процедуру упућен приједлог одлуке о посебним заштитним мјерама на увоз свјежег и расхлађеног говеђег и свињског меса поријеклом из земаља чланица ЕУ, на период од 200 дана, који на три сједнице Савјета министара није добио подршку.

Он је у одговору на питање посланика Аиде Баручије шта је урађено по питању заштите домаће производње нагласио да се мора храбрије ући у преиспитивање Споразума о стабилизацији и придруживању.

Кошарац је рекао да приликом припреме адекватних рјешења не постоји политичка подршка, те да је БиХ превише заробљена ставовима ЕУ.

Он је рекао да је у свакодневној комуникацији са предсједавајућим Савјета министара везано за заштиту домаће производње, те да је и у експозеу Савјета министара јасно речено да ће се бавити питањем заштите домаће производње.

Одговарајући на питање Едина Мушића када ће бити израђен приједлог закона о измјени Закона о храни, Закона о ветеринарству и Закона о пољопривреди, Кошарац је навео да Закон о храни може бити завршен до јесени.

Он је истакао да је Закон о ветеринарству сложенији, те да се неће моћи лако доћи до рјешења.

- Улажемо напоре и мислим да ћемо драфт верзију имати на јесен, па онда ући у усаглашавање са ентитетским министарствима и на тај начин и то ријешити - рекао је Кошарац и додао да има усаглашен закон о вину више од 95 одсто, те да би се ускоро могао наћи пред Савјетом министара.