latinica  ћирилица
16/06/2021 |  16:09 ⇒ 18:14 | Аутор: РТРС

Голићева у Гацку; Почетак радова на ОШ "Свети Сава" (ВИДЕО)

Министарска за просторно уређење, грађевинарство и екологију, Сребренка Голић, присуствовала је почетку радова из пројекта Енергетска ефикасност, на Основној школи "Свети Сава" у Гацку.
Сребренка Голић на састанку са Огњеном Милинковићем - Фото: СРНА
Сребренка Голић на састанку са Огњеном МилинковићемФото: СРНА

Са руководством општине, Голићева је разговарала о започетим, а недовршеним инфраструктурним пројектима и могућности изградње зграде за младе брачне парове.

Меморандум и уговор о реализацији пројекта енергетске ефикасности потписани су крајем прошле године, а радови су почели када је завршена настава.

Објекат је изграђен 1981. године, и до сада није било већих улагања. Новац за пројекат у потпуности је обезбиједила Влада.

- Инвестиција је 550.000 КМ, нова термо фасада, дио столарије, машинска фаза. Наш циљ је прелазак са фосилних на обновљиве изворе гријања - рекла је Голићева.

У оквиру истог пројекта, планирана је реконструкција система гријања и реконструкција спортске сале. У школи кажу да ће, завршетком радова, имати бројне бенефите.

- Огледаће се у томе што ће температура у свим просторијама бити уједначена, што до сада није био случај. Не значи да ће бити повећана потрошња енергената, него смањење потрошње енегрената - рекао је Никола Милинковић директор ОШ "Свети Сава" Гацко.

Фасада на школи биће завршена до почетка нове школске године, а систем гријања до почетка гријне сезоне. Током разговора са општинским руководством, истакнут је проблем недовршеног система водоснабдијевања и нове спортске дворане. Осим тога, Општина ће, код Владе, конкурисати за нове локалне пројекте.

Министарка Голић је рекла да је Влада спремна помоћи свим локалним заједницама, које имају припремљене пројекте од локалног значаја, а подразумијевају нова запошљавања.

Услов за изградњу зграде за младе брачне парове, јесте да млади школовани кадрови остају, раде и живе у Гацку, које има бројне, а неискоришћене природне ресурсе.