latinica  ћирилица
16/06/2021 |  17:50 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Период стабилизације искористити за напредовање имунизације

Делегација Свјетске здравствене организације данас је у разговору са министром здравља и социјалне заштите Републике Српске Аленом Шеранићем и директором Института за јавно здравство Браниславом Зељковићем у Бањалуци указала да се период стабилније епидемиолошке ситуације искористи за напредак процеса имунизације.
Шеранић и Зељковић са делегацијом СЗО у БиХ (фото: Министарство здравља и социјалне заштите Српске) -
Шеранић и Зељковић са делегацијом СЗО у БиХ (фото: Министарство здравља и социјалне заштите Српске)

Представници СЗО, на челу са вршиоцем дужности шефа Канцеларије Фабиом Сканом, истакли су потребу да се вакцинише највећи дио популације старије од 65 година, да се што је прије могуће вакцинишу рањиве категорије, а затим да се тај процес прошири и искористи прилика за јачање рутинског система имунизације.

Наглашена је важност спровођења и поштовања свих епидемиолошких мјера током љета, а посебно приликом путовања и окупљања, како би се смањио ризик од оболијевања у овом периоду и епидемиолошка ситуација одржала што повољнијом.

Шеранић је изразио интерес да лабораторија Института за јавно здравство Републике Српске постане референтна лабораторија за грип Свјетске здравствене организације.

Током разговора, Скано се интересовао и за статус доношења закона којим би се забранило пушење на јавним мјестима, како би становништво Републике Српске користило од 100 одсто затворених простора без дуванског дима.

Посјета делегације Свјетске здравствене организације Бањалуци настављена је у Институту за јавно здравство Републике Српске.