latinica  ћирилица
16/06/2021 |  18:10 ⇒ 19:58 | Аутор: РТС

Путин: Разговори са Бајденом били конструктивни и отворени (ВИДЕО)

Први сусрет предсједника САД Џозефа Бајдена и руског предсједника Владимира Путина завршени су у Женеви послије непуна четири сата. Путин рекао да је са Бајденом имао конструктивне и отворене разговоре.
Владимир Путин (фото: youtube.com/sputnik) -
Владимир Путин (фото: youtube.com/sputnik)

Путин је након састанка у обраћању новинарима рекао да су обје стране показале жељу за међусобним разумијевањем.

Руски предсједник је рекао да су се обје стране сложиле да врате дипломате протјеране из Москве односно Вашингтона.

Такође је рекао да су се "дотакли" теме Украјине и њеног евентуалног чланства у НАТО-у.

Путин је оптужио Украјину да је прекршила Споразум из Минска.

Са Бајденом се, каже, сложио и да двије стране започну преговоре о сајбер безбједности, а у свјетлу  недавних хакерских напада на велике корпорације. 

Путин је рекао и да ће двије земље почети преговоре о могућим измјенама новог СТАРТ уговора о наоружању, најављујући истовремено да ће Русија радити на обнављању руске инфраструктуре на Артику чија је изградња започета у вријеме СССР-а.

Он је истакао да су двије државе одговорне за стратешку нуклеарну стабилност, пренео је Ројтерс.

Путин је, такође, рекао да је америчка забринутост због руске милитаризације Арктика неоснована и да Русија и САД треба да сарађују када је ријеч о Арктику.

Руски предсједник је рекао да нема никаквих илузија о САД и да када је ријеч о његовом односу са Бајденом ту не може да се говори о пријатељству јер обојица бране интересе својих земаља.

- Разговори су били прагматични, нисам осјећао никакав притисак. Разговори су вођени у атмосфери да се постигну резултати - рекао је Путин, одговарајући на питања новинара. 

Предсједник Русије Владимир Путин и предсједник САД састали су се у вили Ла Гранж у Женеви на првом међусобном састанку од када је Бајден ступио на дужност предсједника САД у јануару ове године.