latinica  ћирилица
16/06/2021 |  18:53 ⇒ 22:34 | Аутор: Агенције

Наша планета добија пети океан

На Земљи постоје четири океана - Велики тихи, Атлантски, Индијски и Сјеверни ледени (арктички), али захваљујући Националном географском друштву још један ће се наћи на картама свијета.
Антарктик (фото: coolantarctica.com) -
Антарктик (фото: coolantarctica.com)

Први пут послије више од стотину година, Друштво је најавило да ће Јужни океан, водену површину које окружује Антарктик, препознати као пети свјетски океан.

- Научници одавно знају да постоји посебна еколошка регија око Антарктика - изјавио је Алекс Тејт, географ Националног географског друштва.

- Иако је Национално географско друштво на мапама и раније означавало овај океан, није га и званично признавало због недостатка ширег споразума - појаснио је он.

У међународној научној заједници још није постигнут договор о имену и границама ове водене површине. Званичници Националне океанске и атмосферске управе (NOAA) рекли су да је Савезна агенција водено тијело препознала као пети океан још 1999. године, када је амерички Одбор за географска имена одобрио назив "Јужни океан". Међутим, када су 2000. Међународној хидрографској организацији (IHO) предложене границе океана, нису се сложиле све чланице организације. Иначе, Међународна хидрографска организација једна је од главних референци Националне географије када је у питању савјетовање о именима мјеста.

Иначе, Јужни океан је водена површина која се протеже од обале Антарктика до 60. степена јужне географске ширине. Јужни океан садржи подручја која се најбрже загријавају на Земљи, попут Антарктичког полуострва. Морски лед на Јужном океану игра улогу у одређивању океанске циркулације и временских образаца, а даље загријевање могло би да "поремети глобалну климу".