latinica  ћирилица
16/06/2021 |  19:09 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Бурно на заједничкој сједници оба дома ПС БиХ (ВИДЕО)

Бројна делегатска и посланичка питања обиљежила су заједничку сједницу оба дома Парламентарне скупштине.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтији говорио је о интензивним активностима на испуњавању 14 обавеза, како би БиХ у овој години добила кандидатски статус.

Шефица бх. дипломатије Бисера Турковић није демантовала да је двојици радника, због заслуга у тзв. Армији БиХ, понудила да бирају ангажман у бх. амбасадама. Илегални мигранати, што није демантовао министар безбједности Селмо Цикотић, у касарне Ушивак и Блажуј смјештени су без одлука Савјета министара.

Тегелтија је истакао да се сарадња са НАТО одвија у складу са документом Програм реформи у БиХ, поновивши да не постоји политичка сагласност о кретању БиХ према НАТО. Тегелтија је потврдио опредијељеност Савјета министара да дјелује у правцу европских интеграција.

Закон о јавним набавкама већ је у парламентарној процедури, а ускоро ће парламентарцима понудити законе о ВСТС и сукобу интереса. Тегелтија подсјећа да је уз поменуте, услов и Изборни закон који се усаглашава у Интерресорној радној групи. На критике због наводно малог броја предложених законских рјешења, Тегелтија оцјењује да не би били мање критиковани да у процедуру упућују законе који не би добили подршку.

Посланик СДА у Представничком дому ПС БиХ Адил Османовић каже да Савјет министара не нуди законе, а да од њега зависи европски пут БиХ.

Тегелтија одговара да су процеси блокирани и раније, те да су у оквиру 14 приоритета дефинисана питања око којих у БиХ дуго година не постоји сагласност.

Посланику ПДП-а Бориславу Бореновићу, уз одговор зашто није проведена иницијатива о смањењу стопе ПДВ-а за поједине области због пандемије, Тегелтија је одговарао и о набавци зграде УИО у Бањалуци. Рекао је да УО УИО чине два представника из Савјета министара, те по два из влада Републике Српске и Федерације БиХ.

- Ви сте Бореновићу, односно, ваша политичка партија пренијели систем индиректног опорезивања на ниво БиХ мимо приједлога Међународног монетарног фонда и Свјетске банке. И сада је креиран онако како сте ви тражили и не одговара вам УО УИО - рекао је Тегелтија.

Посланик СНСД-а Сања Вулић питала је шефицу бх. дипломатије Бисеру Турковић о дискриминације Срба и Хрвата у Министарству иностраних послова. Вулићева је то поткријепила примјером двојице Бошњака којима је због заслуга у тзв. Армији БиХ нуђено да бирају амбасаду у којој ће да раде. Није била задовољна подацима које је Турковићева изнијела одговарајући на питање које се тиче дискриминације Срба и Хрвата у МИП-у који, за разлику од Бошњака, немају право да бирају амбасаде.

Турковићева је у расправи спомињала и карактер рата у БиХ.

- Нећемо се сложити ни о природи рата. Тај рат за вас је трагични сукоб, а за мене агресија - рекла је Турковићева Вулићевој.

Вулићева је одговорила да је сигурно да се неће усагласити о том питању.

- Наравно да се не слажемо, јер ви баштините неку другу БиХ, а ја баштиним Дејтонску БиХ, јер само она има могућност за опстанак и перспективу. Жалосно је што наступате оваквом ароганцијом - рекла је Вулићева.

За наводе Златка Милетића да Савјет министара током пандемије није ништа урадио за народе и грађане БиХ, због чега је БиХ високо на листи по броју умрлих од ковида, те да требају поднијети оставке, предсједавајући Савјета министара је рекао да су произвољни и неосновани.

Од Савјета министара не можемо правити Владу, јер то није, каже Тегелтија и подсјећа да је 10 милиона КМ из буџета усмјерено на санирање економске штете у БиХ, а 13 милиона клиничким центрима и болницама.

Илегални мигранати, у касарнама Ушивак и Блажуј бораве јер их је уступила Влада Федерације, али без одлука Савјета министара БиХ, потврдио је министар безбједности Селмо Цикотић, ограђујући се јер са тај пропуст догодио прије његовог мандата.