latinica  ћирилица
17/06/2021 |  09:18 ⇒ 11:48 | Аутор: СРНА

"Међународна заједница да заштити СПЦ и српски народ на Космету"

Недавна изјава премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија у Бриселу о "служењу литургија у Милошевићевим црквама" још је једна у низу увреда и лажи којима косовске институције крше основна вјерска права Српске православне цркве, саопштено је из Епархије рашко-призренске.
Приштина: Храм Христа Спаса (Фото: eparhija-prizren.com) -
Приштина: Храм Христа Спаса (Фото: eparhija-prizren.com)

Из Епархије оцјењују да односи СПЦ и српских политичких тијела на Косову и Метохији са институцијама Албанаца никада нису били толико лоши.

- То је додатни разлог да међународна заједница треба да заштити наш народ и Цркву од дискриминаторног понашања и токсичне реторике Приштине - поручено је из Епархије.

У објави Епархије на Твитеру је наведено да је Црква Христа Спаса у Приштини и земљиште на коме је она подигнута власништво СПЦ по одлуци Апелационог суда из 2017. године у Приштини.

- Оптуживање СПЦ због служења литургије у Приштини уз највулгарније изјаве и претње као и скрнављење вјерског објекта политичким графитима, и то у присуству косовске полиције, додатни су показатељи правног безакоња у друштву у коме се не поштују ни вјерске слободе, ни судске одлуке - истичу из Епархије.

У Храму Христа Спаса у Приштини је 10. јуна - на Спасовдан, први пут након 23 године служена света литургија. Литургију су пратили бројни инциденти, од присуства полиције самопроглашеног Косова, протестног окупљања студената Албанаца до увредљивих графита међу којим се истиче "Исус мрзи Србе" на енглеском језику.

Премијер самопроглашеног Курти је током дијалога у Бриселу оптужио Србе и да служењем литургије у "Милошевићевој цркви провоцира Албанце" и да је ријеч о инциденту.