latinica  ћирилица
17/06/2021 |  10:27 ⇒ 19:02 | Аутор: СРНА

Рачић: Предано радимо на повезивању Српске са Русијом

Директор "Аеродрома Републике Српске" Милан Рачић изјавио је Срни да је приоритени задатак овог предузећа да Аеродром Бањалука постане саставни дио свјетског авио-саобраћаја, као и да се предано ради на повезивању са Руском Федерацијом.
Аеродром Бањалука - Фото: РТРС
Аеродром БањалукаФото: РТРС

Рачић је истакао да постоји велико интересовање за авио-линију која би повезала Републику Српску и Русију, те да су "Аеродороми Републике Српске" прије пандемије вируса корона били на корак да ријеше ту дестинацију.

- Због пандемије су преговори одгођени за нека боља времена и сада очекујемо наставак тих проговора са двије, три авио-компаније. Мислим да Република Српска има потенцијала за сарадњу са Руском Федерацијом што се тиче авио-саобраћаја и то је један од задатака који смо себи поставили - рекао је Рачић.

Рачић је подсјетио да је Аеродром Бањалука у овој години, уз постојећу сарадњу са "Рајан ером", остварио сарадњу и са компанијом "Виз ер", са пет нових дестинација, и то Дортмунд, Ајндховен, Малме, Штокхолм и Базел.

Према његовим ријечима, компанија "Рајан ер" у овој години, након нормализације ситуације, почела је са линијом за Гетеборг, са два поласка седмично, али су накнадно увели и трећи полазак с обзиром на велику потражњу путника.

- У јулу их очекујемо и за наставак сарадње на дестинацијама Берлин, Франкфурт Хан, Мемингем, Брисел, као и почетак одгођених линија за Беч и Милано - нагласио је Рачић.

Он је истакао да су грађани задовољни новим дестинацијама, те да се са нестрпљењем ишчекује успостваљање линије из Бањалуке за Тиват.

- Та линија стартује 27. јуна. "Ер Монтенегро" ће саобраћати два пута седмично, петком и недјељом. То је веза коју смо некада давно имали са компанијом "Ер Српска" и за коју постоји велико интересовање, јер многи наши грађани воле да путују у Црну Гору - напоменуо је Рачић.

Кад је ријеч о редовној линији "Ер Србије" Бањалука-Београд, Рачић је истакао да је то линија од посебног јавног значаја, те изразио очекивање да ће број летова са постојећа два недјељом, бити повећана на три и више.

Рачић је навео да на пословање Аеродрома Бањалука, као и свих других у свијету, и даље утиче пандемије, односно мјере рестрикције, које су различите од земље до земље и које се врло брзо мијењају.

- Свјетска очекивања су да се авио-саобраћај тек 2023. и 2024. године, а можда и 2025. године, може вратити на резултате из 2019. године. Наш циљ је да на Аеродрому Бањалука, који у претходном периоду није имао значајан обим саобраћаја, направимо радикалан заокрет у пословању, али и у доприносу привреди Републике Српске - додао је Рачић.

Он је напоменуо да су због пандемије сви аеродорми били на нули и да је сада нови историјски старт, због чега Аеродром Бањалука треба да искористи прилику за сарадњу са свим заинтересованим компанијама.

Говорећи о успостављању карго саобраћаја, Рачић је рекао да је то такође један од приоритета, јер је то одличан финансијски посао за било који аеродром.

- Завршили смо карго објекат и у току је прибављање рјешења Управе за индиректно опорезивање БиХ за регистрацију царинског складишта. Упоредо с тим, преговарамо са одређеним компанијама за увођење карго операција, односно увоза и извоза неке робе - нагласио је Рачић.

Он је додао да Република Српска, због близине границе ЕУ, има стратешки положај за такаву врсту саобраћаја, те да то свакако треба искористити.