latinica  ћирилица
17/06/2021 |  12:05 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Невесиње: Потписани уговори о самозапошљавању и запошљавању 174 лица (ВИДЕО)

Завод за запошљавање Републике Српске потписао је, у Невесињу, уговоре са 174 незапослена лица из борачких категорија и четири послодавца, о самозапошљавању и запошљавању, вриједне 1,7 милиона марака.
Потписивање уговора о yапошљавању - Фото: СРНА
Потписивање уговора о yапошљавањуФото: СРНА

Завод је, са Владом Републике Српске, за демобилисане борце обезбиједио по 10.000 марака.

Према потписанима уговорима, по 10.000 марака за самозапошљавање добила су 143 лица из категорије дјеце погинулих бораца, демобилисаних бораца и ратних војних инвалида. Потписани су и уговори са четири послодавца и један уговор за поврат доприноса.

Радмило Грубачић је демобилисани борац који живи од пољопривреде и сточарства. Добијена средства у то ће и уложити.

Светозар Иванишевић, незапослени демобилисани борац из Невесиња за живот зарађује бавећи се грађевинским пословима и пољопривредом. Подршка Владе и Завода за запошљавање, истиче, биће му од значајне помоћи.

Предвиђено је да 70 одсто средстава буде исплаћено у овој, а остатак наредне године.

- Интересантно је да је Невесиње повукло убједљиво највише средстава у Републици Српској. Незапослени су показали велико интересовање кад су програми за Завода за запошавање у питању и били су веома активни. У овој години ће само себе ријешити као што је предвиђено програмима - рекао је Мирослав Вујичић директор Завода за запошљавање Републике Српске.

Миленко Авдаловић начелник општине Невесиње истиче да га је обрадовала чињеница када је видио људе из различитих области занимања.

- Видио сам представнике мљекара, грађевинских фирми, стоматологе, занатлије, пчеларе, пољопривреднике .. Дакле, ово је пун погодак државе и Завода за запошљавање. Мислим да ће ово донијети доста добра нашим људима и њиховим породицама и да ће одложити некакве проблеме које су имали, а да ће за годину стећи услов да развију свој бизнис лични и да га подигну на виши ниво - додао је он.

Послодавци који су данас потписали уговоре, према Програму подршке запошљавању у привреди, добиће помоћ посредством исплате подстицаја у висини уплаћених пореза и доприноса за ново запошљавање радника и Програму запошљавања и самозапошљавања циљних категорија у привреди у 2021-ој.