latinica  ћирилица
17/06/2021 |  12:34 ⇒ 12:35 | Аутор: СРНА

Ђи: Кина је стабилна земља у развоју, са великим привредним растом

Амбасадор Кине у БиХ Ђи Пинг истакао је данас током онлајн предавања на тему "100 година од оснивања Комунистичке партије Кине" да је Кина данас стабилна земља у развоју, са великим привредним растом, која његује традиционалне пријатељске односе са другим земљама.
Бањалука - Конфуцијев институт - предавање - Фото: СРНА
Бањалука - Конфуцијев институт - предавањеФото: СРНА

Ђи је посебно нагласио важност дипломатских односа Кине и САД и Кине и Јапана, који сљедеће године обиљежавају 50 година од нормализације односа.

Током предавања, амбасадор Ђи се осврнуо на историју Комунистичке партије Кине која ове године обиљежава 100 година од оснивања, а од 1949. године налази се на власти у Народној Републици Кини, саопштено је са Конфуцијевог института Универзитета у Бањалуци.

Амбасадор Кине је нагласио да је за вријеме њене владавине више од 700 милиона људи избављено из сиромаштва, те да се Кина из сиромашне земље претворила у земљу са најбрже растућом економијом.

У свом излагању Ђи се осврнуо и на све боље односе Кине и Републике Српске и БиХ.

Он је истакао да иницијатива "Појас и пут" и укидање визног режима представљају велики напредак у односима двије земље.

Ђи је рекао да поред тога академска размјена и промоција кинеског језика и културе, која се одвија преко Конфуцијевог института и Катедре за кинески језик представља, добар примјер пријатељства и сарадње Кине и БиХ.

Амбасадор Кине у БиХ одржао је онлајн предавање у организацији Конфуцијевог института Универзитета у Бањалуци, а с обзиром на епидемиолошке мјере, предавање је одржано преко платформе "Зум".

Поред представника Конфуцијевог института Универзитета у Бањалуци, предавању су присуствовали професори и студенти са Универзитета у Бањалуци, као и представници медија.