latinica  ћирилица
17/06/2021 |  12:58 ⇒ 17:26 | Аутор: РТРС

Пуштен у рад нови савремени ЦТ уређај вриједан око 1.000.000 КМ (ФОТО/ВИДЕО)

У Болници Србија у Источном Сарајеву, од данас је у функцији савремени ЦТ уређај вриједан око милион марака, који омогућава дијагностику свих врста тумора.
Источно Сарајево - Болница "Србија" - Фото: СРНА
Источно Сарајево - Болница "Србија"Фото: СРНА

Донирани апарат најсавременије технологије унаприједиће квалитет дијагностичких услуга и скратити вријеме чекања на преглед, што је од кључне важности у лијечењу ове врсте болести. У току је обука медицинских радника за рад на овом уређају.

Приказ крвних судова цијелог организма, приказ дебелог и танког црјева или реконструктивни прикази кичме само су неке од претрага које до сада није било могуће обавити у овој установи, у којој се до данас користио стари ЦТ апарат чија је технологија превазиђена.

- Као прво значи да ће прегледи трајати много краће, у просјеку за неких 15-20 мин, можда то сад не изгледа пуно кад ја кажем али за неког ко прима зрачење на прегледу то значи пуно. Зрачење које се прима биће 80 одсто мање него до сада што значи да ће се ове претраге моћи радити и чешће - рекла је Зорица Мирвић специјалиста радиолог.

У току је едукација медицинског кадра, као и опремање простора за инсталирање ЦТ уређаја.

- Ради се о специфичним просторима који захтјиевају посебна уређења ради зрачења апарата. Захвалио бих се Влади која је обезбиједила значајна средства за инсталирање ЦТ апарата - навео је Небојша Шешлија директор Болнице Србија. 

Најсавременији ЦТ апарат у Болницу Србија стигао је захваљујући донацији Регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност и Међународној агенцији за атомску енергију.

Источно Сарајево - Болница "Србија"

- Представници фирме испоручиоци џенерал електрика су ту и проводе одређено вријеме са медицинским особљем. Задовољство ми је да чујем да су и једни и други задовољни - каже Зоран Тешановић замјеник директора Регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ.

Пуштање у рад новог ЦТ уређаја становницима Сарајевско-романијске регије гарантује квалитетнију дијагностичку и медицинску услугу.

Нови ЦТ апарат омогућава чешће обављање претрага, знатно смањује зрачење и скраћује вријеме чекања на преглед, што је посебно значајно за пацијенте у хитним стањима.