latinica  ћирилица
17/06/2021 |  13:50 ⇒ 13:50 | Аутор: СРНА

Дрецун: Букурешт остаје при ставу да не призна самопроглашено Косово

Румунија остаје принципијелна у свом ставу да не призна самопроглашено Косово и за њу је прихватљиво само оно рјешење које је прихватљиво за Србију, рекла је данас румунски амбасадор Силвија Давидоу.
Милован Дрецун - Фото: Novosti.rs
Милован ДрецунФото: Novosti.rs

Она је на састанку са предсједником скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милованом Дрецуном изјавила да Румунија посебну пажњу посвећује косовском питању, саопштено је из Скупштине Србије.

Давидоуова је изразила заинтересованост за интензивирање сарадње са Одбором за Косово и Метохију и обавијестила Дрецуна да је иста молба упућена и премијеру Србије Ани Брнабић, министру спољних послова Николи Селаковићу, као и директору Канцеларије за Косово и Метохију Петру Петковићу.

Дрецун је детаљно информисао амбасадора Румуније о ситуацији на Косову и Метохији и упозорио на посебно узнемирујућу чињеницу, а то је формирање војске Косова.

- Према Резолуцији Савета безбедности УН 1244 ни једна војна формација, осим КФОР-а, не би смела да буде на Косову и Метохији, а они ипак јачају специјалне јединице, праве нову базу у Ђаковици и врше притисак на Србе да уђу у безбедносне снаге - рекао је Дрецун.

Он је навео да би до 2029. године та војска требало да стекне пуне оперативне способности, а служење војног рока би било обавезно за мушкарце од 18 до 34 године.