latinica  ћирилица
17/06/2021 |  15:23 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Богат програм у Бањалуци на Свјетски дан музике (ВИДЕО)

Музиколошко друштво Српске, у сарањи са Академијом умјетности бањалучког Универзитета, Републику Српску и БиХ ставило је на мапу градова и земаља, које ће 11. годину обиљежити Свјетски дан музике.
Свјетски дан музике - Фото: РТРС
Свјетски дан музикеФото: РТРС

У сарадњи са Конфуцијевим институтом, припремили су богат програм. Више од 15 часова музике и 200 композиција, обојиће Бањалуку у понедјељак, 21. јуна.

За музику кажу да је најснажнији облик магије. Научници истичу да би слушање музике 78 минута дневно довело до бољег менталног здравља, али и да је само пет минута слушања музике довољно да будемо срећни.

Сваки кутак града на Врбасу у понедјељак ће бити испуњен музиком, јер слиједи прави музички маратон.

Душан В. Урошевић, асистент на Катедри за дириговање Академије умјетности Универзитета у Бањалуци каже да ће широм града бити изведено преко 200 дјела композитора класичне умјетности.

- Тај музички маратон ове године обухвата око 120 учесника који ће на десет локација, широм нашег лијепог града извести преко 200 дјела композитора класичне умјетности, мислимо на класичну музику, али и неких популарних жанрова, кинеских аутора и многих других. Сам циљ је да ми обојимо град, да музика уђе у неке просторије гдје је не очекујемо - истиче Урошевић.

- Драго ми је што ћемо Бањалуку обојити звуком и ове године и што ћемо на неким локацијама, на којима се обично не догађају током године концертне активности, типа атријума Градске управе и згради Владе Републике Српске, приредићемо један лијеп садржај који ће бити интересантан - истакао је Дејан Тркуља, руководилац Одсјека музичке умјетности на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци.

Посебну енергију носе чланови Конфуцијевог института, који ће представити најљепше мелодије кинеске музике.

Дан музике у свијету се обиљежава тридесетдевету годину. Посебну емоцију и изузетан таленат наших умјетника и ове године Бањалука ће послати у свијет.