latinica  ћирилица
17/06/2021 |  15:45 ⇒ 15:47 | Аутор: СРНА

Голић - Филд: Много уложено у енергетску ефикасност и смањење емисије штетних гасова

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске улаже огромне напоре на успостављању ефикасних механизама финансирања активности ублажавања и прилагођавања на климатске промјене, рекла је ресорна министарка Сребренка Голић.
Бањалука: Голић - Филд - Фото: СРНА
Бањалука: Голић - ФилдФото: СРНА

Голићева је у разговору са британским амбасадором у БиХ Метјуом Филдом истакла да је Министарство, као контакт тачка за Конвенцију УН о климатским промјенама за БиХ, посљедњих неколико година посебну пажњу посветило унапређењу енергетске ефикасности у јавним објектима и смањењу емисија штетних гасова, што су пратила улагања од више десетина милиона евра.

Она је захвалила Филду за подршку увођењу интегрисаног система за електронско издавање дозвола за изградњу објеката у Српској, дату путем Пројекта побољшања пословног окружења и привлачења инвестиција на локалном нивоу, који финансира британска Влада путем УКАИД и Фонда за добро управљање.

Филд је истакао да је међусобна сарадња увијек била конкретна и успјешна и изразио очекивање да ће тако бити и у будуће, саопштено је из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске.

Он се осврнуо и на недавно Представљање утврђеног доприноса БиХ за период 2020-2030, гдје су се сви актери сагласили да борба против климатских промјена нема алтернативу.

"- рајем године се одржава УН Конференција о климатским промјенама, чији су домаћини Велика Британија и Италија. Увјерен сам да ће, након Паришког споразума, то бити прекретница у још амбициознијем напору смањења емисија стакленичких гасова и путу ка циљу, а то је нула емисија до 2050. године - истакао је Филд.

На састанку је исказано обострано увјерење да ће британска Амбасада наставити да подржава Републику Српску и БиХ у реализацији многих пројеката који имају за циљ привлачење страних инвестиција, дигитализацију јавне управе, очување животне средине.