latinica  ћирилица
17/06/2021 |  15:50 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Србија обезбиједила средства за завршетак пројекта "Башта сљезове боје"

Влада Републике Српске усвојила је на данашњој сједници Информацију о прихватању донације Министарства културе и информисања Србије за реализацију пројекта ревитализације родног мјеста Бранка Ћопића у Хашанима.
Хашани - родна кукћа књижевника Бранка Ћопића - Фото: СРНА
Хашани - родна кукћа књижевника Бранка ЋопићаФото: СРНА

Пројекат ревитализације родног мјеста Бранка Ћопића у Хашанима "Башта сљезове боје" један је од најзначајнијих пројеката и највећих улагања у области културе Републике Српске у посљедње три године, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Министарство просвјете и културе је до сада уложило 250.000 КМ и завршило обнову куће, која је и званично отворена 31. јула 2020. године, док је средства за наставак и завршетак пројекта, на основу прихваћене донације, обезбиједило Министарство културе и информисања Републике Србије у износу од 80.000 КМ.

На заједничкoј сједници Владе Републике Србије и Владе Републике Српске, одржаној 17. маја у Источном Сарајеву, усвојен је закључак о заједничким активностима Министарства културе и информисања Републике Србије и Министарства просвјете и културе у циљу реализације пројекта "Башта сљезове боје" - ревитализација родног мјеста Бранка Ћопића у Хашанима, општина Крупа на Уни.

Министарство културе и информисања Србије потврдило је интерес, те обезбиједило неопходна средства за реализацију треће фазе пројекта, која се односи на изградњу учионице на отвореном са пратећим садржајима.

Заједничке активности и сарадња на пројекту ревитализације родног мјеста Бранка Ћопића у Хашанима допринијеће стратешком интересу за српску културу и културни идентитет, имајући у виду да наведени пројекат представља наставак планираних активности на реализацији Повеље о српском културном простору, споразума који дефинише политику заједничког дјеловања у области културе Републике Српске и Србије, наведено је у саопштењу.