latinica  ћирилица
17/06/2021 |  16:12 ⇒ 16:13 | Аутор: РТРС

Адекватним мјерама Владе ублажене посљедице пандемије

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је данас да је Влада Српске адекватним, правовременим и циљаним мјерама ублажила посљедице пандемије по економију која је тренутно у фази опоравка.
Зора Видовић - Фото: РТРС
Зора ВидовићФото: РТРС

Видовићева је обраћању на 15. Симпозијуму о корпоративном управљању у Теслићу констатовала да је дуг пут до коначног опоравка, али да је стање привреде охрабрујуће и да враћа вјеру и наду да ће се Српска вратити на ниво развоја који је претходио пандемији и прије очекиваног, саопштено је из Министарства финансија.

Она је рекла да је пандемија вируса корона показала да државе морају имати активну улогу у регулисању привредних токова, те да није добро препустити све невидљивој руци тржишта.

- Поново су се потврдили значај и ефекти које има јавна потрошња и јавни радови, посебно у условима када долази до стагнације или стагфлације приватне потрошње и генерално рецесије привреде - рекла је Видовићева у обраћању на тему "Промјене малих економија у развоју и условима пандемије".

Додала је да се преиспитују и мијењају теорије јавног зајма и оправданости задуживања с циљем подстицања потрошње и одржавања привредне активности.

Видовићева је нагласила да је пандемија указала на слабости, али и на шансе које Српска може искористити, наводећи да је њена предност у повољној географској локацији.