latinica  ћирилица
17/06/2021 |  16:32 ⇒ 16:35 | Аутор: СРНА

У Мостару и даље необновљено 1.000 српских стамбених објеката

У Мостару и даље има око 1.000 необновљених стамбених објеката Срба, речено је данас на састанку министра за људска права и избјеглице у Савјету министара Милоша Лучића са члановима Координације Срба Мостар.
Лучић у Мостару - Фото: СРНА
Лучић у МостаруФото: СРНА

Лучић је након састанка у Мостару изјавио да Министарство за избјегле и расељене у сарадњи са Секретаријатом за избјегла и расељена лица Републике Српске настоји да помогне побољшању положаја Срба повратника у овај град.

- Преко Комисије за избјегле и расељене БиХ урадили смо изградњу једног игралишта у Баћевићиам код Мостара, а помоћи ћемо и изградњу једне капеле. У току је израда мапирања потреба локалног становништва гдје ћемо добити тачну информацију колико имамо лица који желе да обнове своје објекте и желе да се врате. Радимо на томе како бисмо успјели да ријешимо проблеме интерно расељених лица - навео је Лучић.

Он је додао да је имао захтјеве за помоћ од повратника када је у питању изградња коридора "Пет-це" кроз Мостар, те апеловао да се поштују права повратника и имовинско-правни односи.

Предсједник Координације Срба Мостар Душан Голо навео је да је с Лучићем разговарано о програмима обнове стамбених јединица и пројектима важним за повратнике.

Голо истиче да је, према њиховим процјенама, на подручју Мостара још око 1.000 необновљених стамбених објеката Срба, а око 200 породица се стално јавља на конкурсе за обнову.

- Замолио сам министра да Мостар уђе у приоритете када је у питању расподјела средстава за обнову, посебно када је у питању Регионални стамбени програм, јер у посљедње четири године, колико ја знам, из тог програма није обновљена ниједна кућа - рекао је Голо.