latinica  ћирилица
17/06/2021 |  16:50 ⇒ 19:11 | Аутор: РТРС

Додик: Питаћу Ердогана да ли Турска подржава искључиво један народ у БиХ (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је на данашњем Самиту процеса сарадње у југоисточној Европи који се одржава у Турској, да БиХ има статус протектората међународне заједнице и упитао како као таква може да се креће ка европским интеграцијама.
Милорад Додик и Реџеп Тајип Ердоган - Фото: РТРС
Милорад Додик и Реџеп Тајип ЕрдоганФото: РТРС

Додик је за РТРС рекао да одговора на то питање није било.

Он је истакао да ће турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана на данашњем састанку упитати да ли Турска као чланица Савјета за имплементацију мира подржава искључиво један народ или се залаже за конститутивност сва три народа у БиХ.

Додик је навео да је на Самиту разговарано о темама везаним за пандемију, односно постпандемијски период у којем се тражи рјешење на који начин кренути даље и шта учинити у области економије. Додао је да је тема била и дијалог Београда и Приштине, као и иницијатива "мали Шенген".

Додик је истакао да је на Самиту јасно рекао да БиХ не признаје самопроглашено Косово, те да се тај проблем једино може ријешти дјалогом Београда и Приштине.

- Позвао сам на потребу да се "мини Шенген" оперативно разради и да се омогући бржи проток људи и роба - рекао је Додик за РТРС.

Подсјећамо, српски члан и предсједавајући Предсједништва борави у посјети Турској гдје учествује на Самиту процеса сарадње у југоисточној Европи, а потом ће учестовати и на Анталија дипломатском форуму. Биће одржан и састанак са турским предсједником.