latinica  ћирилица
17/06/2021 |  16:52 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

СНСД тврди да постоји мобинг у Градској управи; Станивуковић негира (ВИДЕО)

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић тренира строгоћу и врши мобинг над радницима Градске управе, кажу одборници СНСД-а у бањалучкој градској Скупштини. Тврде да је у протеклих пола године прекинут радни однос 14 запослених, а њих 25 је без правог разлога распоређено на друга радна мјеста. Станивуковић то негира. Каже отпуштеним радницима је истекао уговор, а са радом оних који су премјештени на друга радна мјеста, није био задовољан.
Градска управа Бањалука - Фото: РТРС
Градска управа БањалукаФото: РТРС

У Градској управи Бањалука влада мобинг и политички реваншизам најгоре врсте, тврде одборници СНСД-а. Кажу , градоначелник Драшко Станивуковић отпустио је 14 радника, запослио нове.

На друга радна мјеста распоређено је 25 запослених. Док Станивуковић сматра да је за то имао разлог, одборници СНСД-а мишљења да је политичка неподобност и рад по закону њихова кривица.

- Добар дио тих радника нису чланови СНСД-а, већ само нису истомишљеници политике коју спроводи градоначелник. Међу њима су дјеца погинулих бораца и борци протеклог рата. У Градски одбор свакодневно долази све више радника Градске управе да нам пријављују мобинг - рекао је Драгослав Топић шеф Клуба одборника СНСД-а.

Градоначелник Станивуковић негира оптужбе за мобинг и политички реваншизам. Подсјећа да запослени у неколико одјељења имају чланску карту СНСДа, а остали су на својим позицијама. Са радом оних који су премјештени каже није био задовољан.

- Није мобинг ако се од радника тражи да ради осам часова дневно, нити ако се тражи да ради свој посао - поручио је градоначелник.

Док једни нису сагласни са изјавама градоначелника, други га подржавају.

- Ако се неко премјести са једног на друго радно мјесто то не може да буде мобинг - сматра Славица Ћурлић радница Градске управе Бањалука.

Васо Јанковић сматра да је жртва мобинга. Са мјеста тржишног инспектора премјештен је за стручног сарадника у Пословну зону Рамићи. Такође Драгана Мацан, супруга ратног војног инвалида прве категорије, није више координатор за стамбено збрињавање породица погинулих бораца. Добила је премјештај у одјељење културе. Јанковић и Мацан тврде да знају разлог зашто су добили нова радна мјеста.

- Све што ми се дешава је посљедица моје инспекцијске контроле у ресторану Агапе у Тржном центру Делта. Наредба да затворим Агапе није била у складу са Законом, те је једина казна у складу за Законом била казна од 1.000 КМ, са колико је власник и кажњен - рекао је Јанковић.

Мацанова сматра да нема другог објашњења за премјештај сем тога што је рејонски представник СНСД у Новој Вароши.

- Кад се радник премјешта на друго радно мора се водити рачуна о његовим дотадашњим стеченим правима, у смислу висине плате, коефицијента сложености послова. Овдје се не води рачуна о поштовању Закона о службеницима и намјештеницима - додала је она.

Станивуковић тврди да је затекао велики број људи који су запослени у Градску управу у септембру и октобру прошле године на одређено вријеме.

Из Градског одбора СНСД-а поручују да ће стати иза сваког радника бањалучке Градске управе чија су права угрожена.