latinica  ћирилица
17/06/2021 |  17:29 ⇒ 18:02 | Аутор: РТРС

Додик: Ја сам један од најчвршћих заговорника слова Дејтона (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да је веома важно да се у региону шири свијест о поштовању Дејтонског споразума, те да Србија и Хрватска преузму улогу коју имају као потписнице овог споразума и одговорност за његово спровођење и имплементацију.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- У том споразуму је саставни дио Устав БиХ, Анекс 4, као и сви други анекси које смо потписали, и Република Српска је потписала. Уколико неко жели да очува међународно право онда треба да поштује раније донесне одлуке у којима је учествовао - рекао је Додик за РТРС.

Када је ријеч о НАТО, Додик је подсјетио да БиХ није интегрисана у овај савез, нити има намјеру да буде.

- БиХ је одлучила да не прејудицира то рјешење и да ће бити потребно да се о томе одлучује, ако икада дође до тога, поново у БиХ. Дакле, нема претходно донесне одлуке на ту тему. Изненађује да се БиХ нашла као тема на самиту НАТО, кад није чланица нити аспирант за чланство - истакао је он.

Додик је подсјетио да је на инсистирање предсједника Хрватске Зорана Милановића у завршну декларацију овог самита уврштена референца која се односи на Дејтонски споразум, наводећи да је то уобичајена класификација која подразумијева поштовање овог споразума, а тиме и Устава БиХ.

- Ако се поштује Устав онда значи да се поштује да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа и да је то суштина. То што су неки тражили да се посебно "извуче" конститутивност, то је беспотребно јер се спомиње сам Дејтонски споразум - рекао је он.

Додик је подсјетио да су њему уведене санкције САД, јер се наводно противи Дејтонском споразуму.

- Вјерујем да је свима у БиХ и региону јасно да сам ја сам један од најчвршћих заговорника провођења слова Дејтона, али очигледно неки тумаче да имају право на "поштовање духа Дејтонског споразума", те да кршите Споразум ако не поштујете дух... Како неки безочно крше Дејтонски споразум и немају никакве санкције и имају право то да раде, а примјењују се санкције на друге, попут мене - рекао је Додик.

Додик је истакао да изузетно цијени интерес предсједника Србије Александра Вучића у погледу имплементације Дејтонског споразума, истичући да је то конструктивно, те да и улога Милановића може да буде иста таква.