latinica  ћирилица
17/06/2021 |  17:57 ⇒ 18:33 | Аутор: СРНА

Петричевић у Власеници: Подршка изградњи индустријске зоне Кула-Зебан

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић данас је у разговору са начелником општине Власеница Мирославом Краљевићем најавио помоћ овој локалној заједници у изградњи индустријско-пословне зоне Кула-Зебан, за коју општина има урађену комплетну пројектну документацију.
Министар Петричевић у Власеници - Фото: СРНА
Министар Петричевић у ВласенициФото: СРНА

Петричевић је истакао да општина још од прије неколико година има завршене пројекте и да ће ресорно министарство искористити могућности и подржати ту активност која је директно у вези са закључцима са заједничке сједнице влада Србије и Српске.

Он је подсјетио да је Србија спремна да инвестира у опремање инфраструктуре унутар индустријских зона на подручју Подриња, у шта спада и Власеница.

Петричевић је изјавио новинарима да у оквиру активности Министарства привреде и предузетништва обилазе привредне субјекте и истакао да компанија Буком-пром важи за једну од најозбиљнијих у Републици Српској по дрвопрерађивачким капацитетима.

- У обиласку ове компаније видјели смо њихова досадашња улагања, као и планове за будућност. Радује ме информација да је ова компанија аплицирала на Јавни позив по основу набавке нове технологије и опреме, који спроводи Министарство привреде и предузетништва. Ми ћемо дати подршку и овој компанији и свим оним које су извршиле набавку опреме, чиме су подигле продуктивност - изјавио је Петричевић.

Он се нада да ће из године у годину имати што више средстава и на тај начин помоћи привреди, прије свега прерађивачкој, која је носилац привредног развоја, да кроз улагање и опремање, осавремењавање својих производних процеса добију подршку од ресорног министарства и Владе Републике Српске.

Краљевић је изјавио да је Петричевић изразио жељу да Министарство и Влада Републике Српске подрже све значајне пројекте у Власеници, и то осим Ски-центра Игришта, и изградњу индустријско-пословне зоне Кула-Зебан.

- Битно је да понудимо потенцијалним инвеститорима ту зону. Министар је рекао да ће учинити све да та зона заживи - изјавио је Краљевић.

Он је навео да је са Петричевићем разговарао и о привредним субјектима који су носиоци развоја општине Власеница, међу којима је фирма Буком-пром у Тишчи.

Краљевић је нагласио да општина стоји иза ове компаније и да ће и у наредном периоду помоћи, у складу са могућностима ове локалне заједнице.

- Наравно, подршка Владе је неопходна када је ријеч о дрвним сортиментима, да се ова и све друге компаније на овом простору подмире са њиховим потребама, па онда да, ако има вишка сировине, иде даље гдје има потребе. Све ово чинимо да задржимо народ, то јесте радну снагу на овом простору - изјавио је Краљевић.

Будимир Комленовић, власник компаније Буком-пром која се бави примарном и финалном производњом производа намијењених 90 одсто за извоз и чији нуспроизвод је пелет, изјавио је новинарима да је захвалан министру и начелнику општине што су нашли времена да посјете ову компанију.

- И у овом времену дрвна индустрија захтијева и мора да се инвестира, да се улаже у нове технологије, у проширење капацитета. Имамо квалитетне уговоре, потребна нам је увијек подршка, с обзиром на то да је дрвна индустрија нискоакумулативна грана, потребна нам је подршка Владе и локалне заједнице, што отприлике и имамо - изјавио је Комленовић.

Комленовић је подсјетио да током пандемије нису отпуштали раднике, имали су довољно посла, и да су уз поштовање епидемиолошких мјера успјели да је превазиђу уз минималне губитке и трошкове.

- Размишљамо дугорочно, да проширимо производњу, имамо квалитетне уговоре, и надамо се да ћемо имати подршку и за сировину, као и за набавку, макар дијелом машина и нове опреме. Већ је инвестиран дио од неких 300.000 КМ, чекају се средства или помоћ Владе или властитим средствима уз одгођено плаћање... Не одустајемо од проширења и медоренизације - истакао је Комленовић.