latinica  ћирилица
17/06/2021 |  19:20 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Иницијатива за брендирање семберског купуса (ВИДЕО)

На иницијативу највећих произвођача и прерађивача купуса у Семберији, окупљених у земљорадничкој задрузи Повртарство, покренута је иницијатива за брендирање семберског купуса. Заштита географског поријекла донијела би корист пољопривредним произвођачима, али и гаранцију квалитета потрошачима.
Купус - Фото: РТРС
КупусФото: РТРС

Семберски повртари су посјекли млади купус и парцеле припремили за нови циклус поизводње. Садња је почела ових дана, а можда ће, већ на јесен, главице купуса са ове парцеле имати заштићено географско поријекло.

- Као "бијељински купус" били смо препознатљиви у Београду, гдје се много куповао, па су грађани гледали само регистарске таблице, а нису гледали у купус. Можда је то један од начина да се вратимо на тржиште које смо изгубили - изјавио је Мићо Живић, дирекотор ЗР Повртарство из Доњег Црњелова.

Све више се ради и прерада кисељењем, чиме се постиже стабилност у производњи и пласману. Брендирање је значајан искорак.

- Ознака географског поријекла не само за купус, већ и за остале пољоприврдене производе, много би значила јер би показали у свијету да се овдје у Семберији може произвести и квалитетно и традиционално - истакао је Младен Лазић, произвођач и прерађивач поврћа.

Географско поријекло, као један од видова брендирања, захтијева удруживање и заједнички наступ произвођача, истичу надлежни.

- Ово је колективно право, овдје су сви пред законом равноправни. И највеће правно лице и најмањи произвођач, који су чланови те групе, тог удружења које је покренуло процес заштите, имају законски потпуно равноправне услове - рекао је Шеф Одсјека за сертификацију и означавање хране Агенције за безбједност хране БиХ, Драган Брењо.

Руководилац Подручне јединице Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Драган Зарић нагласио је да да у овој установи могу добити адекватну стручну помоћ и подршку за све проблеме који се односе на гајење купуса и агротехнику.

Око 1.500 повртара из Семберије производи купус на 620 хектара. Они ће се договарати које сорте и хибриде купуса могу да носе ознаку заштићеног географског поријекла. У стручном и финансијком дијелу поступка брендирања имаће подршку од Министарства пољопривреде и градске управе.