latinica  ћирилица
17/06/2021 |  20:09 ⇒ 20:09 | Аутор: СРНА

Декларација не мијења позицију БиХ, Србије и Молдавије у вези са НАТО

Савјетница српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Ана Тришић Бабић изјавила је Срни да је на данашњем Самиту Процеса сарадње у југоисточној Европи у Анталији усвојена декларације у којој је пружена подршка европској перспективи региона и потврђено опредјељење учесница СЕЕЦП-а за сарадњу са НАТО савезом.
Анталија - Самит Процеса сарадње у југоисточној Европи - Фото: РТРС
Анталија - Самит Процеса сарадње у југоисточној ЕвропиФото: РТРС

Упитана да прокоментарише писања појединих медија блиских политичком Сарајеву да је на Самиту усвојена декларација која предвиђа, како су навели, чланство у НАТО, Бабићева је истакла да је то апсолутна неистина, те да није било ријечи о чланству већ сарадњи са НАТО савезом, што је у складу са позицијом БиХ.

- Наравно да никаква обавеза ка приступању у НАТО није преузета. То не би било ни могуће поред учесница СЕЕЦП које нису опредјељене за чланство, као што су: Србија, Молдавија и БиХ, али сви заједно су опредјељени за сарадњу са Алијансом. То је позиција коју је БиХ формално верификовала усвајањем Програма реформи - истакла је Бабићева.

Она је нагласила да не треба посебно напоменути да ова декларација не мијења позицију ни Србије ни Молдавије ни БиХ у погледу НАТО.

- Чланице СЕЕЦП-а су: Турска, Грчка, Бугарска, Румунији, Молдавија, Хрватска, Србија, Албанија, БиХ, Сјеверна Македонија, Црна Гора и самопроглашено Косово, а због земаља које немају аспирације према НАТО зато и пише европске интеграције, а евроатлантске су за оне које су већ чланице НАТО - рекла је Бабићева за Срну.

Из Кабинета српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Срни је речено да дезинформације у вези са овом декларацијом представљају још један у низу покушаја сарајевских медија и политичког Сарајева да се путем фалсификата истине и истином фалсификата јавном мњењу подметне лаж о односу Милорада Додика према НАТО.

- Никакав потпис на било какав документ о интеграцији БиХ у НАТО Милорад Додик никад није потписао, па ни на данашњем засједању СЕЕЦЕП-а у Турској. Очигледно је да су медији из ФБиХ, који су објавили ову ноторну лаж, по ко зна који пут показали да код њих истина цури као вода кроз решето те да су мајстори неистина и памфлета - нагласили су у Кабинету српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ.