latinica  ћирилица
17/06/2021 |  21:56 ⇒ 18/06/2021 | 07:09 | Аутор: СРНА

Милуновић: Нови закон регулисаће начин за доказивање мобинга

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић изјавио је да је Приједлог закона о заштити од узнемиравања на раду, који је Влада Српске данас утврдила, регулисао начин за доказивање мобинга.
Душко Милуновић - Фото: СРНА
Душко МилуновићФото: СРНА

- Закон је прецизно дефинисао шта представља узнемиравање на раду. То су све врсте дјеловања физичке, психичке и сексуалне природе која могу да буду испољена према раднику, према групи радника или према послодавцу - навео је Милуновић.

Он је за АТВ појаснио и како се мобинг може доказати.

- Закон је регулисао на коме је терет доказивања. У зависности од ситуације да ли је то на раднику или на послодавцу у сваком случају предвидио је оне ситуације, које се раније нису могле доказати. Предвидио је и начин на који радник може да оствари права, предвидио је да послодавац мора упозна радника о начину на који ће остварити права да би се заштитио од такве врсте злоупотребе, односно узнемиравања на раду - рекао је Милуновић.

Он је подсјетио да је Приједлог закона данас био на Влади и Влада га је пустила у даљу процедуру према Народној скупштини Републике Српске, која је претходно, 11. фебруара, усвојила Нацрт закона и наложила закључком да се упути на јавну расправу.

- С обзиром на то да је ово нов закон у нашем законодавству приједлог се у многоме разликује од Нацрта, јер су уважене сугестије и посланика из њихових дискусија на Народној скупштини. Претрпио је доста измјена - рекао је Милуновић.

Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог закона о заштити од узнемиравања на раду.