latinica  ћирилица
18/06/2021 |  08:32 | Аутор: СРНА

Броћета: Срби ће потпуно нестати ако се не спријече манипулације

Делегат у Клубу Срба у Дому народа Федерације БиХ Горан Броћета изјавио је да је одлука Централне изборне комисије да мандат делегата у том клубу додијели Хрвату Елвису Живковићу из Посавског кантона наставак деградирања Срба као народа и да, очито, и даље не постоји воља да легитимни представници Срба буду представници свог народа у институцијама ФБиХ.
Горан Броћета - Фото: РТРС
Горан БроћетаФото: РТРС

- Не може неко ко мијења националност сваке године бити представник Срба и борити се за њихова права, неко ко је изабран бошњачким или хрватским гласовима и ко се на папиру изјаснио као Србин, и то по налогу Сарајева или Мостара - рекао је Броћета.

Према његовим ријечима, уколико се нешто не промијени, а прије свега Изборни закон и онемогући оваква манипулација, истински Срби, који се бирају српским гласовима и који долазе из странака са сједиштем у Републици Српској, у потпуности ће ишчезнути, а то и јесте циљ власти у ФБиХ, јер њима одговарају само Срби из њихових редова и одани само њима.

Он је указао да је постало популарно оснивање странака са префиксом "српски" којима, како је рекао, управља један човјек или двије породице, а који су продужена рука бошњачког и хрватског лобија.

- Преко префикса српски, српско, српска и слично лажно се представљају као локал-патриоте, који не желе да им наређује, како то они кажу, неко из Бањалуке и Београда. Права истина је да они искључиво помажу Бошњацима и Хрватима да испоштују уставне одредбе када су у питању Срби и заузврат остварују огромну личну корист - рекао је он за Политику.

Броћета је закључио да ће, уколико се нешто не промијени у Изборном закону, што би аутоматски значило и драстичну промјену постојећег стања "Срби најдаље у наредних десет година постати прошлост у ФБиХ".

- Политика подсјећа да је Живковић мандат освојио 2018. године, изјаснивши се као Србин, захваљујући искључиво хрватским гласовима.