latinica  ћирилица
18/06/2021 |  10:29 ⇒ 11:11 | Аутор: СРНА

Поповић: Највећи потенцијал развоја је у младим иноваторима (ВИДЕО)

Министар без портфеља у Влади Србије Ненад Поповић изјавио је данас да је кључ развоја сваке земље знање и да највећи потенцијал развоја Србије, али и Републике Српске, лежи у младим инжењерима и иноваторима.
Ненад Поповић - Фото: РТРС
Ненад ПоповићФото: РТРС

Он је на отварању Прве инвестиционе конференције, коју организује Инвестиционо-развојна банка /ИРБ/ Републике Српске, навео да изазови усљед пандемије вируса корона траже проналажење нових модела пословања, управљања и финансирања.

- Достигнућа наших инжењера валоризују се на глобалном тржишту само кроз аквизиције чија вриједност превазилази стотине милиона евра. Знање и иновације су кључни фактори развоја Србије - нагласио је Поповић.

Он је рекао да је Србија у савремену иновациону инфраструктуру уложила више од 100 милиона евра, а да је у прошлој години извоз ИТК услуга износио 1,5 милијарди евра или готово осам одсто од БДП-а.

Поповић је навео да је у претходном периоду проактивним дјеловањем и доношењем одговарајућих пакета економских мјера Србија, као ниједна земља у Европи, успјела да апсорбује негативне економске ефекте пандемије ковида 19.

- У прилог овој тези иде и актуелна чињеница да ће Србија ову годину завршити са растом бруто домаћег производа /БДП/ од седам одсто, чиме се сврстава у ред најбрже растућих економија у Европи - навео је Поповић.

Он је подсјетио да је, гледајући по броју становника, четрвту годину за редом Србија свјетски лидер у броју отворених радних мјеста кроз пројекте страних директних улагања.

Поповић је рекао да је огромним напорима предсједника Србије Александра Вучића и цијеле Владе та земља данас економски, војно и политички све снажнија, посвећена регионалној стабичности, миру и што ближој сарадњи земљама у окружењу.

Он је нагласио да нико ником у Србији не може забранити да воли и брани Републику Српску, нити да забрани Србима из Српске и БиХ да воле Србију.

- Ми смо увек били, јесмо и бићемо заједно. И зато руководство Српске има нашу снажну подршку у њеном очувању. Не дамо Косово, не дамо Републику Српску и борићемо се по сваку цену за наше интересе и наш народ, прије свега, јачајући економију и ослањајући се на све наше савезнике - поручио је Поповић.

Као панелисти на овој конференцији најављени су представници ове банке, званичници и функционери Републике Српске, БиХ и Србије.

Конференцији присуствују, између осталих, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и премијер Српске Радован Вишковић.

Учествоваће и руководиоци јавних и приватних предузећа, као и етаблирани привредници, банкари и економисти из Српске и региона.