latinica  ћирилица
18/06/2021 |  11:26 ⇒ 11:28 | Аутор: СРНА

Кнежевић: Извињење српском народу због дешавања у Парламенту

Један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић изјавио је да осјећа срамоту након што је црногорски парламент изгласао резолуцију о Сребреници и смијенио министра правде Владимира Лепосавића.
Милан Кнежевић - Фото: РТРС
Милан КнежевићФото: РТРС

Кнежевић је рекао да нико од грађана који су гласали 30. августа за промјене у Црној Гори и против /предсједника Црне Горе/ Мила Ђукановић није могао да помисли да ће већи дио парламентарне већине прогласити Србију и српски народ за геноцидан.

- Осјећам извјесну дозу срамоте иако сам гласао против те резолуције. Желим да се извиним цијелој Србији и српском народу због онога што се десило у парламенту, јер то није већинска Црна Гора - рекао је Кнежевић ТВ "Прва" и додао да сматра да Здравко Кривокапић више не може да буде премијер Црне Горе.

Он је нагласио да су Кривокапићу још прије гласања поручили да, ако Резолуција о Сребреници и смјена министра Лепосавића буду изгласани заједно са ДПС-ом, он више неће имати подршку Дф-а и да га више неће ни формално сматрати за премијера.

Посланици ДФ-а су јуче напустили парламент, а својим коалиционим партнерима Алекси Бечићу и Дритану Абазовићу, Кнежевић је поручио да, ако одустану од прављења договора са ДПС-ом и покажу спремност за повратак на изворне и изборне програмске принципе, постоји могућност за обнављање односа.

Кнежевић истиче да било какво уцјењивање и понижавање Србије и српског народа није опција, те напомиње да су мјесецима уназад трпјели национална и идентитетска и свака друга понижења од Кривокапића и његових министара, који, како је рекао, повлачи погубне спољнополитичке потезе, а јучерашњи догађаји су кулминација свега тога.

Лидер ДФ-а се нада да ће имати прилику да разговара са лидерима парламентарне већине, прије формалног захтева за смјену Кривокапића, али да је став његове партије да он свакако не може да остане на мјесту премијера, пошто је након гласања јуче, како је оцијенио, изгубио сваки легитимитет.

Кнежевић је додао и да је легитимитет предсједника Скупштине Алексе Бечића, такође, упитан пошто је његова партија заједно са ДПС-ом гласала за Резолуцију.

Он није желио да спекулише о могућим насљедницима Кривокапића, али је рекао да у парламентарној већини постоји велики број људи који би часно и одговорно обављали функцију премијера.

- Уколико договора не буде било, логичан пут су нови избори које би организовала прелазна влада, што би био посљедњи приједлог ДФ-а, пошто је то наша обавеза према грађанима који су нам дали подршку и повјерење - закључио је Кнежевић.

Скупштина Црне Горе изгласала је синоћ Резолуцију о забрани негирања наводног геноцида у Сребреници. За њено усвајање гласало је 55 посланика, против је било 19, а уздржано седам.