latinica  ћирилица
18/06/2021 |  12:48 ⇒ 15:39 | Аутор: РТРС

Без солидарности нема дугорочно одрживог опоравка (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија указао је на чињеницу да без солидарности и координисаног дјеловања није могуће остварити дугорочни одрживи опоравак, те да је успјешно провођење масовне вакцинације против вируса корона основни предуслов за оживљавање привреде и социо-економски опоравак.
Конференција о западном Балкану - Фото: РТРС
Конференција о западном БалкануФото: РТРС

Тегелтија је обраћајући се на Самиту о западном Балкану у Беч истакао да криза изазвана ширењем пандемије потврдила значај регионалне сарадње и указала да продубљивање регионалне сарадње и економске повезаности представља инвестирање у већу отпорност на потенцијалне кризе у будућности, саопштено је из Савјета министара.

Тегелтија је захвалио Аустрији, као и руководству Републике Србије, предсједнику и премијерки Србије Александру Вучићу и Ани Брнабић на помоћи у набавци вакцина.

Као примјер добре праксе заједничке регионалне сарадње, Тегелтија је навео успостављање тзв. зелених коридора у рекордном временском оквиру, који су омогућили несметан проток основних роба, скраћење чекања и смањење трошкова.

- Желим да искористим ову прилику да нагласим значај и позовем на ширење зелених коридора на прелазе са земљама чланицама ЕУ, имајући у виду да је ЕУ наш највећи трговински и инвестициони партнер, и на тај начин дамо вјетар у леђа нашим економијама и генеришемо додатне уштеде и убрзамо опоравак - рекао је предсједавајући Савјета министара.

Тегелтија у Бечу (Фото: РТРС)

У контексту убрзаног опоравка привреде, он је истакао важност омогућавања несметаног кретања грађана и привредника земаља Западног Балкана у ЕУ путем међусобног признавања дигиталних Ковид 19 сертификата.

- Потребан нам је инклузивни приступ и зелена економија - економски развој који повољно утиче на климатске промјене, што је посебно изазовно за земље у развоју - додао је Тегелтија.

Он је нагласио и значај Економског и инвестиционог плана за западни Балкан, који је, како је истакао, значајан за увезивање привреда земаља региона са привредом ЕУ, те навео да заједничко регионално тржиште није алтернатива за европски пут, већ дио заједничких напора за приближавање стандардима ЕУ.

- Желим да изразим опредјељеност да заједнички наставимо дијалог, како унутар западног Балкана, тако и са ЕУ, учимо једни од других, рјешавамо сва отворена питања, јачамо економске и политичке везе, креирамо прилике и перспективе за будућност за добробит наших грађана - рекао је Тегелтија.

Предсједавајући Савјета министара учествује на Самиту о западном Балкану у Бечу на позив савезног канцелара Републике Аустрије Себастијана Курца.