latinica  ћирилица
18/06/2021 |  14:41 | Аутор: СРНА

Шпирић: Резолуција није донесена ради пијетета жртвама, него продубљивања сукоба

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић сматра да парламент Црне Горе резолуцију о Сребреници није донио са потребом исказивања пијетета према жртвама и породицама жртава, те да ће овај корак продубити политичке сукобе у Црној Гори и убрзо се показати контрапродуктивним.
Никола Шпирић - Фото: СРНА
Никола ШпирићФото: СРНА

Констатујући да је усвајање ове резолуције отворило бројне полемике, Шпирић је оцијенио да би било добро када би земље региона настале распадом бивше Југославије усагласиле заједнички документ у којем би били осуђени злочини на свим странама.

- По мом мишљењу, за рат у бившој Југославији, па и БиХ, не постоје апсолутно одговорни ни апсолутно невини - рекао је Шпирић у изјави за Срну.

Према његовим ријечима, заједнички документ о осуди злочина на свим странама био би документ са погледом у будућност.

- А, сви ови други документи и резолуције су документи за политичка поткусуривања са краткорочним политичким ефектима - закључио је Шпирић.

Скупштина Црне Горе изгласала је синоћ резолуцију о забрани негирања наводног геноцида у Сребреници. За њено усвајање гласало је 55 посланика, против је било 19, а уздржано седам.