latinica  ћирилица
18/06/2021 |  14:48 ⇒ 14:49 | Аутор: N1

Правила за држављане БиХ уколико путују или пролазе кроз Хрватску

Министарство унутрашњих послова Републике Хрватске објавило је детаљне информације о условима уласка у ту земљу, а према правилима те државе држављани БиХ морају приказати једно од тражених захтјева.
Хрватска -
Хрватска

Дакле, према наводима из МУП-а Хрватске, држављани држава чланица Европске уније (укључивши и хрватске држављане), односно држава чланица шенгенског простора и држава придружених шенгенском простору, као и чланови њихових породица те држављани трећих земаља који су особе с дуготрајним боравиштем на темељу Директиве Савјета од 25. новембра 2003. године о статусу држављана трећих земаља с дуготрајним боравиштем и особе које имају право боравка на темељу других директива ЕУ или националног права или који имају националне дугорочне визе, који долазе из трећих земаља, приликом уласка у Републику Хрватску, морају приказати једно од наведеног:

- Негативан налаз ПЦР теста или брзог антигенског теста – БАТ на вирус корона, при чему БАТ тест мора бити са Заједничке листе брзих антигенских тестова које међусобно признају државе чланице Европске Уније, коју објављује Европска комисија. Код налаза БАТ теста направљеног у иностранству мора бити видљив произвођач теста и/или комерцијални назив теста. У противном тест се неће прихватити као вјеродостојан за улазак у Републику Хрватску. Налаз ПЦР теста не смије бити старији од 72 сата, а БАТ теста од 48 сати од тренутка тестирања до доласка на гранични прелаз.

– потврду о примању двије дозе вакцина која се користе у ЕУ, (Пфизер, Модерна, АстраЗенека, Гамалеyа, Синопхарм), односно ако је прошло 14 дана од примања дозе у случају вакцинације вакцином које се прима у једној дози.

– потврду о примању прве дозе Пфизер, Модерна или Гамалеyа, с којом је могуће ући у Републику Хрватску у периоду од 22. до највише 42. дана о примања вакцине, односно од 22. до највише 84. дана од примања прве дозе АстраЗенеце.

– потврду о пребољењу вируса корона и примљеној једној дози вакцина унутар шест мјесеци од почетка болести, с тим да вакцинација мора бити спроведена прије мање од 180 дана од доласка на гранични прелаз. Представљање позитивног ПЦР или брзог антигенског теста, којим се потврђује да се власник опоравио од инфекције вирусом корона, при чему је тај тест направљен уназад 180 дана, а старији од 11 дана од дана доласка на гранични прелаз или уз представљање љекарске потврде о пребољену;

– или обавити ПЦР тестирање или брзо антигенско тестирање – БАТ на САРС-ЦоВ-2 одмах по доласку у Републику Хрватску (о властитом трошку), уз обвезу самоизолације до приспијећа негативног налаза. У случају немогућности тестирања одређује се мјера самоизолације у трајању од десет (10) дана.

Изузеци од горе наведених обвеза су:

– здравствени радници, истраживачи у здравству и радници у њези за старије особе;

– погранични радници;

– особље у саобраћајном сектору;

– дипломате, особље међународних организација и особе који долазе уз позив међународних организација и чије је физичко присуство потребно за добро функционисање тих организација, војно и полицијско особље, хуманитарни радници и особље цивилне заштите при обављању својих дужности;

– путници у транзиту, уз обавезу да напусте Републику Хрватску у року од 12 сати;

– особе које путују ради школовања;

– особе које путују због личних/породичних разлога, пословних разлога или које имају други привредни интерес, а не задржавају се у Републици Хрватској или изван Републике Хрватске дуже од 12 сати.

Особе које представљају једну од претходно наведених изузетака дужне су приликом уласка у Републику Хрватску приказати вјеродостојну документацију у сврху доказивања разлога изузећа од обвезе посједовања једног од наведених тестова /одређивања мјере самоизолације.

Из овог министарства савјетују да сви страни путници, независно од држављанства, због скраћења процедуре на граничном прелазу, претходно испуне најаве путем апликације Enter Croatia.