latinica  ћирилица
18/06/2021 |  15:20 ⇒ 15:21 | Аутор: СРНА

Перишић: Ускоро тражење несталих лица георадаром и геосондом

Предсједавајући Колегијума Института за нестала лица БиХ Никола Перишић изјавио је данас у Источном Сарајеву да ће се процес тражења несталих лица српске националности, прије свега Сарајевско-романијске регије, у наредном периоду побољшати иновативним методама.
Тражење несталих - Фото: РТРС
Тражење несталихФото: РТРС

Перишић је истакао да ће за десетак дана бити примијењене савремене техничке методе, прије свега георадар, а у другој фази геосонда, како би на основу узнемиравања и састава тла, те на основу коштаних елемената, процес тражења несталих подигли на виши ниво.

Након састанка са члановима Предсједништва градске Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево, Перишић је навео да у Републици Српској има око 800 посмртних остатака гдје су изоловани ДНК профили, односно коштани узорци, који немају подударања са биолошким узорцима крви које су дале породице.

- Постоји велика могућност да је у питању погрешна идентификација, јер су двије трећине идентификоване класичном методом, а само једна трећина ДНК методом - рекао је новинарима Перишић.

Перишић је потврдио да је процес тражења преосталих 7.500 несталих на нивоу БиХ, односно 1.200 лица српске националности, у протеклих годину и по дана успорен епидемијом ковида 19.

- Остали су најтежи случајеви и ту нема никакве дилеме. Починиоци ратних злочина добро су се потрудили да ти трагови никада не буду нађени. Сада имамо ситуацију да су Кантон и град Сарајево измијенили комплетну конфигурацију. Тамо гдје претпостављамо да се налазе посмртни остаци ту се град урбано промијенио, што нам ствара велике проблеме - нагласио је Перишић.

Без обзира на то, Перишић је рекао да Тужилаштво БиХ не може занемарити ту чињеницу и да ће морати издати тужилачке наредбе по питању тражења, прије свега, сарајевских Срба.

Замјеник градске Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево Горан Тимотија истакао је да је на данашњем састанку донесен низ закључака и одлука које ће се у наредном периоду спроводити са Институтом за нестала лица БиХ и ИЦМП-ом.

- Организоваћемо заједнички састанак са Међународним Црвеним крстом у БиХ на којем ћемо тражити помоћ у техничкој оспособљености и побољшању процеса тражења несталих. Иницираћемо и састанак са омбудсменом за људска права у вези са побољшањем процеса тражења несталих лица и, што је можда још важније, побољшањем процесуирања ратних злочина над Србима Сарајевско-романијске регије - изјавио је Тимотија.

Он је указао на чињеницу да још нико није осуђен за злочине над Србима на овом подручју, наводећи као примјер злочине у Трнову и убиство војника ЈНА у Великом парку у Сарајеву.

Тимотија је додао да слиједи наставак прикупљања оперативних података, референтних узорака породица несталих којих нема у базама ИЦМП-а и Института за нестала лица, организовање низа састанака са породицама несталих, те да ће тражити сваку одговорност у вези са процесом тражења несталих Срба.