latinica  ћирилица
18/06/2021 |  16:17 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Нова атракција на Требевићу - лет балоном (ФОТО)

У Спортско-рекреативном центру Брус на Требевићу, одржана је презентација првог везаног лета туристичким балоном у БиХ. Ово је дио званичне промоције пројекта "Уживај у Сарајевско-романијској регији".
Источно Сарајево - туризам - Фото: СРНА
Источно Сарајево - туризамФото: СРНА

Туристичка понуда на Требевићу ће убудуће бити обогаћена још једним садржајем – летом у топловаздушном балону. Пројекат, који се реализује у оквиру пројекта "ЕУ4 бизнис" усмјерен је на развој туризма ове регије креирањем нових туристичких производа и њихову промоцију на међународном тржишту.

- Циљ ових садржаја је да се доведу туристи, да се индиректно повећа промет роба и услуга на осталим стварима. Људи који дођу овдје треба да потроше своје вријеме квалитетно, да понесу добре утиске - рекао је Игор Тошић директор Туристичке организације Јахорина.

Летови туристичким балоном требало би да за мјесец дана постану оперативни, након што посада прође обуку. Обучаваће их стручна екипа из Србије.

- Балон ради на принципу ваздуха како иде правац вјетра. Безбједан је, пет особа плус пилот, а лети се ујутру и навече - навео је Урош Миладиновић члан балонарске посаде из Србије.

Туристи су спремно дочекали нову атракцију на Требевићу. Везаним летом, могу видјети прелијепе предјеле Источног Сарајева и Сарајева.

Градске и општинске власти континуирано раде на побољшању туристичке понуде, истакнуто је на презентацији.

- Мораћемо ући у реализацију да заштитиимо одређена подручја, превасходно ће и Требевић бити једна од тих дестинација - истакао је Бранко Короман предсједник Скупштине града Источно Сарајево.

Начелник општине Источни Стари Град Бојо Гашанин искористио је прилику да позове домаће, и туристе из региона и шире да их посјете.

Сектор туризма у наредном периоду мора имати адекватну подршку институција јер је по обиму претрпио највеће проблеме током пандемије вируса корона.

Фото: СРНА

- Презентација панорамског балона потврђује да је веома вазно и значајно да сви нивоои власти буду у том процесу. Данас имамо поруку да у граду Источном Сарајеву туризам завређује пажњу и да туристички радници знају шта хоће - поручио је Сташа Кошарац министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Пројекат Уживај у Сарајевско-романијској регији спроводи се у оквиру пројекта ЕУ4бизнис, који имплементира Туристичка организација Јахорина, Градска развојна агенција Источно Сарајево, Привредна комора Републике Српске и привредни субјекат Станишић Пале.

ЕУ4бизнис је пројекат који се спроводи ради јачања економије БиХ и његова укупна вриједност је 16, 1 милион евра. Заједнички га финансирају ЕУ са 15 милиона евра и Њемачка са 1, 1 милион евра.