latinica  ћирилица
18/06/2021 |  17:09 ⇒ 17:13 | Аутор: Агенције

Нове звијезде на Стази славних

Холивудска Стаза славних је плочник дуж Булевара Холивуд и Улице Вајн у Лос Анђелесу, на који је урезано више од 2.500 звијезда са именима славних личности - глумаца, музичара, режисера, продуцената, музичких и позоришних група, фиктивних ликова - којима је почаст исказала Холивудска привредна комора за њихов допринос индустрији забаве.
Холивуд -
Холивуд

И ове године изабрани су најистакнутији умјетници који ће добити звијезде на Стази славних 2022. године - листу је објавила селекциона комисија, а међу звијездама су се нашли Мајкл Б. Џордан, Салма Хајек, Џејсон Момоа, Макали Калкин, ДЈ Калед и те музички састав Блек Ајд Пис.

Из категорије филма своје мјесто на славном булевару су осигурали цијењени Мекали Калкин, Вилијем Дефо, Салма Хајек, Хелен Хант, Реџина Кинг, Реј Лиота, Јуан Мекгрегор, Џејсон Момоа и Теса Томпсон, док су међу ТВ звијездама Бајрон Ален, Грег Берланти, Рики Џервејс, Питер Краус, Боб Оденкирк, Холи Робинсон Пит, Норман Ридус, Трејси Елис Рос, Џин Смарт и Кенан Томпсон.

Из свијета музике још једном су изабрани само најистакнутији, а овај пут ту титулу су поносно понијели Џорџ Клинтон, Џеј Ар, Ашанти Даглас, Аврил Лавињ, Лос Харакејнс дел Норте и Марта Ривс.

Ричард Блејд је ове године једина звијезда са радија, а Пати Лупоун, Марилин Меки и Били Дејвис Џуниор, те Анџелика Вејл су награђени за своје наступе уживо. Мајкл Строан ће према селекционој комисији ове године бити први награђени у најновијој категорији спортске забаве.

Звијезда Џејмса Хонга резултат је кампање "GoFundMe", коју је покренуо Денијел Деј Ким како би се легендарни глумац нашао на Стази славних.

- Комисија је направила невјероватан посао одабравши ове врло талентоване људе. Једва чекамо да видимо реакцију сваке почасне особе кад схвате да постају дио холивудске историје откривањем своје звијезде на најпознатијем свјетском шеталишту - рекла је радио-личност Елен К, предсједавајућа селекционе комисије.

Од свих звијезда на стази, до данас 47 одсто је награђено у категорији филмова, 24 одсто на телевизији, 17 одсто у аудио-снимању, 10 одсто на радију и мање од два одсто у категорији уживо. Сваке године у просјеку 200 номинација се подноси комисији за избор. Свако, укључујући и обожаваоце, може номиновати било кога активног на пољу забаве, а све док номиновани или њихово руководство званично одобри номинацију.

Номиновани морају испуњавати и одређене услове - морају имати најмање пет година искуства у категорији за коју су номиновани, али и дугу историју добротворног рада и прилога иза себе. Приближно 20 нових звијезда се дода на величанствену стазу сваке године.

У јулу 1978. године град Лос Анђелес одредио је ово холивудско шеталиште славним историјско-културним спомеником Лос Анђелеса, а прву звијезду, додијељену 9. фебруара 1960. године, добила је Џоан Вудвард.