latinica  ћирилица
18/06/2021 |  17:46 ⇒ 18:57 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Аустрија једна од највећих инвеститора у БиХ

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија разговарао је данас у Бечу, на маргинама Самита о западном Балкану, са савезним канцеларом Републике Аустрије Себастијаном Курцом, саопштено је из Савјета министара.
Тегелтија - Курц - Фото: РТРС
Тегелтија - КурцФото: РТРС

Тегелтија је рекао да БиХ са Аустријом његује пријатељске, традиционално врло добре односе и без отворених питања, који се баштине на заједничкој богатој историји и испреплетеној култури.

Додао је да је сарадња веома развијена у свим областима, од политике, економије, културе и образовања, до одбране и безбједности.

Тегелтија је истакао је да је Аустрија важан спољнотрговински партнер и један од највећих инвеститора у БиХ, наводи се у саопштењу.

Током састанка Тегелтија је истакао интерес БиХ за јачањем сарадње у дрвној индустрији и области информационих и комуникационих технологија.

Тегелтија се захвалио канцелару Курцу и Републици Аустрији на помоћи током пандемије Ковид-19, а посебно на ангажованости у процесу обезбјеђивања 214.000 доза вакцина за БиХ, саопштено је из Савјета министара.

Изразио је захвалност и на континуираној подршци БиХ по питању европских интеграција, те наду да ће Аустрија и у предстојећем периоду наставити да подржава европски пут БиХ и остати снажан заговорник политике проширења Уније на земље западног Балкана.

Саговорници су се дотакли и питања безбједности и миграција.

Тегелтија је истакао да проблем миграната у БиХ превазилази њене капацитете и да БиХ неоправдано сама носи превелики терет мигрантске кризе.