latinica  ћирилица
18/06/2021 |  19:07 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Беч: Приближени ставови, али, због тзв. Косова, без заједничке декларације (ВИДЕО)

Сузбијање пандемије, европска перспектива земаља западног Балкана и проблем илегалних миграција. Према оцјени предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије, приближени су ставови о кључним питањима, али да због чудног става делегације самопроглашеног Косова ипак није усвојена декларација.
У Бечу конференција о западном Балкану - Фото: РТРС
У Бечу конференција о западном БалкануФото: РТРС

Тегелтија је у свом обраћању указао на чињеницу да без солидарности и координисаног дјеловања није могуће остварити дугорочни одрживи опоравак, те да је успјешно провођење масовне вакцинације против вируса корона основни предуслов за оживљавање привреде и социо-економски опоравак.

А на том путу би могла помоћи Аустрија. Њихов канцелар Себастијан Курц рекао је да ће западни Балкан бити у фокусу политике званичног Беча. Земље западног Балкана ће од Аустрије добити милион доза вакцина против вируса корона. Испорука би требала да почне у августу.

Канцелар Курц имао је након конференције неколико билатералних састанака са представницима земаља западног Балкана, чиме је још једном послао јасну поруку да Беч не одустаје од европског пута земаља западног Балкана.

Западни Балкан као тема не смије да нестане са стола Европске уније, порука је аустријског канцелара. Аустрија жели да помогне земљама западног Балкана на њиховом европском путу, а осим тога, помоћ стиже и у јачању граница од нелегалних миграција, као и у борби против вируса корона. Из Аустрије је до сада за земље западног Балкана стигло око 600 хиљада вакцина. Нове количине стижу у августу.

- Пандемија није имала само утицаја на Европску унију, већ и на западни Балкан, па ово важно подручје нажалост није било у фокусу наших прича. Важно је да се опет позабавимо темом западног Балкана. Аустрија је издвојила милион доза вакцина, оне од августа иду ка западном Балкану - рекао је канцелар Курц.

Он се осврнуо и на дијалог Београда и Приштине. Замјера што су се неке свјетске силе, ван европског простора, укључиле у рјешавање проблема. Сматра да то треба препустити Европској унији. С овим је сагласан и специјални изасланик за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

- Ствари не иду добро, нормализација односа Београда и Приштине је приоритет за Европску унију. Биће још доста конференција јер је то у нашем интересу. Немамо алтернативу дијалогу и нормализацији односа - сматра Лајчак.

Међутим, и данас се видјело да ће тешко доћи до нормализације односа. Због става делегације самопроглашеног Косова није постигнут консензус о усвајању заједничке декларације учесница конференције у Бечу. Оцјењујући да је састанак са Себастијаном Курцом и Мирославом Лајчаком био одличан, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија је навео да је требало заједнички да се усвоји декларација и да се прослиједи Савјету Европе као заједнички став свих земаља.

- Разговарали смо о неколико кључних питања, а то су пандемија са којом се боримо више од 15 мјесеци, економија након завршетка борбе против ковида, економска сарадња, те питање миграција и процеса проширења са ЕУ. Оно што је охрабрујуће јесте то да је Курц обећао да ће од августа Аустрија обезбиједити додатни милион доза вакцина за све земље западног Балкана - истакао је Тегелтија.

Након конференције, аустријски канцелар је одржао и билатералне састанке са представницима земаља западног Балкана. У касним поподневним часовима разговаро је и са предсједавајућим Зораном Тегелтијом. 

Констатовано је да БиХ и Аустрија имају добру сарадњу, без отворених питања, што показује и суфицит робне размјене. Питање проширења, ипак, била је главна тема билатералног састанка.

Колико је за Европску унију важан западни Балкан говори и податак да 60 одсто инвестиција у земље Балкана долази из ЕУ, а да се 70 одсто трговине остварује се Унијом. Закључеак је да су пред регионом бројне реформе, као услов убрзаног европског пута.