latinica  ћирилица
18/06/2021 |  19:10 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Чавара: Хрвати у ФБиХ за разговор о будућности БиХ (ВИДЕО)

Позив Републике Српске Федерацији на разговор о будућности БиХ прихватио је предсједник Федерације Маринко Чавара.
Маринко Чавара - Фото: РТРС
Маринко ЧавараФото: РТРС

За нашу телевизију каже да Хрвати прижељкују трипартитни разговор. За сада, Бошњаци одбијају и сваки покушај са њима осуђен је на неуспјех.

За Хрвате, кључна тема је - како исправити девијацију у изборном законодавству, која омогућава да хрватске и српске представнике у Федерацији бирају представници трећег, бошњачког народа.

Подсјећамо, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла да ће се ускоро видјети да ли Српска има партнера за дијалог о будућности БиХ.

Федерација је ипак спремна за дијалог о будућности БиХ, иако се томе снажно противи СДА, која са ХДЗ-ом држи власт.

Предсједник тог ентитета Маринко Чавара за нашу ТВ каже да га став СДА не обавезује, док разговор о будућности БиХ види као добру намјеру из Републике Српске и насушну потребу Хрвата, које Бошњаци све више мајоризују.

- Мислим да је јасно да је разговор, у овом формату, народа и ентитета неопходан без обзира што неки осуђују тај поступак, ја га сматрам добронамјерним - рекао је Чавара.

Објашњава да је о међуентитетском и дијалогу три конститутивна народа већ разговарао са предсједницом Републике Српске која је најавила да ће представницима власти у Федерацији доставити званичану верзију документа као основу за дијалог.

- Ми говоримо о будућности. Зашто? О будућности, дакле о ономе о чему треба да причају два ентитета и три конститутивна народа, просто зато што ми у БиХ функционишемо на основу те матрице - истакла је Цвијановић.

Све извјеснији дијалог представника Српске и Федерације, за СДА превише "мирише" на мирни разлаз, зато је та странка понуду о разговорима о будућности БиХ у старту одбацила.

- Оно што ми се учинило прилично непримјереним а имала сам прилику да кроз разговоре са појединим амбасадорима и званичницима у Сарајеву да чујем. Ви правите Тим за преговоре о како су рекли мирном разлазу, нигдје се не спомиње једна таква конструкција - додала је предсједница Српске.

Чавара наводи да се могућност мирног разлаза неповратно изгубила прије почетка сукоба.

- Када смо имали и од Европе различитих рјешења и уређења БиХ и мислим да је бошњачка страна првенствено одбила такав приједлог. Према томе приједлог за разговор о будућности свих нас у БиХ нема алтернативе. Хајдемо на нивоу конститутивних народа да разговарамо како ћемо уредити ову БиХ у којој живимо да је доживимо као своју - рекао је Чавара.

Сазнајемо да је сходно закључцима Народне скупштине Републике Српске изабран Преговарачки тим за дијалог са представницима Федерације, али имена још нису јавно објелодањена.

У Федерацији чекају званичан позив, након чега ће се знати формат и теме дијалога који би према првим реаговањима могао да буде српско-хрватски разговор, јер Бошњаци у томе не желе да учествују, бар је такав став СДА.