latinica  ћирилица
18/06/2021 |  20:16 ⇒ 21:55 | Аутор: РТРС

Додик: Сваки договор у БиХ поквари међународни интервенционизам (ВИДЕО)

БиХ је земља у којој се мрцвари не само политичка структура, већ и народи, изјавио је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, гостујући у Дневнику плус наше телевизије.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је истакао да и даље мисли да БиХ има мале шансе за успјех.

- Веома је важно и што је Ердоган говорио о томе да је БиХ могућа једино као одраз заједничких интереса свих у БиХ, а не само једних. То говори о томе да у БиХ мора да постоји та врста дијалога и тражење неког базичног консензуса. То иде веома тешко – изјавио је Додик.

Додик је нагласио да, кад год су покушали и успјели нешто да договоре у БиХ, онда се појави међународни интервенционизам који то поквари.

- Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган апсолутно разумије ситуацију у БиХ, преферира све народе и сматра да БиХ једино може да функционише ако се задовољи и пронађе минимум интереса свих конститутивних народа - истакао је Додик.

Напоменуо је да је БиХ под протекторатом и да је због тога тешко да се креће, као и да Турска као чланица Савјета за спровођење мира мора да води рачуна и ставовима других народа у БиХ.

- Из тога је произашла његова тврдња да само заједничким интересима БиХ може наставити да се гради - рекао је Додик.

Додик је истакао да је са Ердоганом разговарао и о борби против пандемије вируса корона, те да је обавијештен да би Турска до октобра могла успјети да крене да прави своју вакцину, а која ће једнако бити на располагању свима.

- Никакве приче о НАТО интеграцијама БиХ не постоје и народ у Републици Српској не мора да брине - истакао је Додик.

Одбацио је приче опозиције у Републици Српској да БиХ иде "утабаним стазама ка НАТО", истичући да лидери тих странака попут ПДП-овог Бранислава Бореновића и СДС-овог Мирка Шаровића "лажу и преузимају ставове муслиманских медија".

- Нигдје се не може видјети да постоји било каква сагласност о томе о чему причају - каже је Додик.

Дан након што је хрватски премијер Андреј Пленковић на састанку са турским предсједником затражио подршку Турске у тражењу поштовања равноправности сва три народа и спровођењу изборне реформе у БиХ, Додик поручује да је питање конститутивности народа ријешено.

- Данашњи Устав БиХ јасно прецизира да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа. Шта има даље рјешавати? Није то проблем. Проблем је од најезде неких који покушавају да продају причу о грађанском уређењу које треба да асимилира и, на неки начин, подреди друге народе у БиХ. То је један концепт који овако звучи лијепо, али је неупотребљив што се тиче БиХ – рекао је Додик.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ поручио је да се свијет налази се у нереду што се тиче међународних односа.

- Ствара се суштинска прича о проблемима југоисточне Европе, Западног Балкана, Кавказа. Покушава се то све замрзнути да би онда страна машинерија, која најчешће долази са Запада, ту долазила, равнала и нешто интервенисала. Вјерујем да је посљедњих година пробуђена свијест народа и ојачана борба народа за сопствену слободу – изјавио је Додик.