latinica  ћирилица
19/06/2021 |  07:59 ⇒ 14:32 | Аутор: РТРС

Дан сјећања на Јадовно

У Хрватској ће данас бити обиљежен Дан сјећања на Јадовно 1941, односно 80 година од страдања 38.000 православних Срба у комплексу логора смрти НДХ Госпић-Јадовно-Паг.
Јадовно (Фото:jadovno.com) -
Јадовно (Фото:jadovno.com)

Обиљежавање организује Удружење потомака и поштовалаца жртава логора смрти Независне Државе Хрватске, Госпић-Јадовно-Паг 1941. године, уз благослов Његове светости патријарха српског Порфирија и Његовог преосвештенства епископа горњокарловачког Герасима.

У складу са противепидемијским мјерама у Хрватској сабрању ће, између осталог, присуствовати и у њему учествовати мањи број потомака и поштовалаца жртава са подручја Српске, Србије и из региона.

У Цркви Светог Петра и Павла у кругу Меморијалног центра "Никола Тесла" биће служен парастос Светим Новомученицима јадовничким.

Уз ту цркву се налази масовна гробница са остацима више од 550 Срба из Смиљана и околине побијених током Другог свјетског рата, а уз коју је 2018. године подигнут Часни крст.

Биће служен помен и у меморијалу код Шаранове јаме на Велебиту.

Недалеко од села Ступачиново уз јаму Бадањ планирано је постављање и освештање Часног крста, а у манастиру у селу Медак, посвећеном Усјековању главе Светог Јована Крститеља, биће приређено послужење.

Скуп и молитвено окупљање на Велебиту обезбјеђиваће припадници Полицијске станице Госпић, објављено је на сајту Удружења Јадовно.

За само 132 дана постојања у првом ликвидационом центру НДХ Госпић-Јадовно-Паг страдало је најмање 38.000 православних Срба.

Комплекс концентрационих логора Госпић-Јадовно-Паг, познат и под именом Госпићка група логора, био је први организовани ликвидациони комплекс усташких лорога намијењених уништењу Срба и Јевреја у тадашњој НДХ.